Novosti

21/03/2011

Potpisan Ugovor za uređenje park šuma Šijana i Busoler

Gradonačelnik Boris Miletić i ravnatelj Javne ustanove "Natura Histrica" Elvis Zahtila potpisali su danas Ugovor o namjenskom financiranju za uređenje park šuma Šijana i Busoler.
U svrhu unapređenja kvalitetnih šumskih prostora namjenjenih prvenstveno odmoru i rekreaciji građana Pule i drugih posjetitelja, u Proračunu Grada Pule za 2011. godinu planirana su sredstva u iznosu od 250.000,00 kuna za realizaciju aktivnosti u park šumama Šijana i Busoler.
Za realizaciju ovih ciljeva stoga se i ove godine sklopio Ugovor o namjenskom financiranju s JU «Natura Histrica», zakonski ovlaštenim upraviteljem zaštićenih područja prirode za Istarsku županiju pod čijom su upravom i gradske park šume Šijana i Busoler.
U svrhu nastavka revitalizacije i uređenja, za 2011. godinu planiraju su aktivnosti koje se odnose na obje park šume, a to su: cjelogodišnji nadzor, čišćenje vegetacije, uređenje puteva i staza, košnja livada, izrada i postavljanje novih edukativnih tabela, obnova signalizacije te održavanje rampe i info-punkta.
Temeljem Ugovora, ove će se godine u park šumi Šijana nastaviti s aktivnostima na realizaciji sanitarnog čvora kao i uređenju otkopanog bunkera koje su započele 2010. godine.
Tijekom prošle godine izvršeni su pripremni građevinski radovi za sanitarni čvor koji uključuju iskop kanala za vodu, izradu priključka za vodovodnu liniju, dobavljanje i polaganje cijevi te iskop jame.
Izvršeno je i otkopavanje bunkera iz vremena austrougarske vladavine, koji je smješten rubno uz centralnu poljanu, a uređen je i poravnat prilazni teren uz objekt te je isti detaljno očišćen, u svrhu pripreme objekta za održavanje izložbenih i edukativnih aktivnosti.