Novosti

23/03/2011

OŠ Stoja obilježila Svjetski dan zaštite šuma i početak proljeća

OŠ Stoja je 21. ožujka obilježila Dan šuma, Svjetski dan zaštite šuma i početak proljeća. Škola  je bila uključena u projekt posvećen Danu šuma, kreativnim radionicama u prirodi, ekološkim akcijama i edukativnim šetnjama te igrama u šumi. 

Radionice razredne nastave odvijale su se u Šijanskoj šumi: radionice sadnje biljaka, edukativna šetnja s prepoznavanjem vrsta drveća i sakupljanjem biljaka za herbarij i poučnim igrama u šumi. Osim učiteljica, učenika i pedagoginje programu su učestvovali Hrvatski šumarski institut, Vrtni centar Istrasjeme, Hrvatske šume i Natura Histrica. 

Radionice predmetne nastave odvijale su se u školskom dvorištu, na školskom igralištu i na šetalištu Valkane tijekom koje su se ispunjavali edukativni radni listovi "Ja i moje stablo", učenici su izrađivali hranilice za ptice, sadili su maslina te su sudjelovali u ekološkoj akciji čišćenja šetališta uz obalu - kupalište Zelenika.

Predstavnice udruge Zelena Istra i predstavnici Javne ustanove Kamenjak sudjelovali su u kreativnim radionicama i aktivnostima uz učitelje i učenike, a masline je donirala udruga maslinara Agroturizam Vodnjan u sklopu programa Istarske županije i Grada Pule koji se odnosi na poticanje sadnje maslina u Istarskoj županiji. 

Djelatnici i učenici OŠ Stoja zahvaljuju se svim stručnim suradnicima, zatim Pulaprometu i Herculanei koji su pridonijeli da se ovaj projekt uspješno realizira, a svoje su aktivnosti saželi jednom izrekom (Vangari Maathai, dobitnica Nobelove nagrade za mir 2005.g.): "Kad sadimo drveće, sadimo sjeme mira i sjeme nade."