Novosti

24/03/2011

Peta međunarodna znanstvena konferencija u Puli okupila više od 150 znanstvenika

Gradonačelnik Boris Miletić prisustvovao je danas svečanom otvaranju 5. međunarodne znanstvene konferencije pod nazivom "Entrepreneurship and Macroeconomic Management: Reflections on the World in Turmoil" koja će se održati do 26. ožujka 2011. godine u Puli u organizaciji Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković" pri Sveučilištu Juraj Dobrila. 

Ova velika međunarodna konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Ive Josipovića i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Svoje znanstvene radove će izlagati više od 150 znanstvenika iz Europe i svijeta - iz Italije, Velike Britanije, Njemačke, Estonije, Litve, Latvije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Nizozemske, Saudijske Arabije, SAD-a te sa svih hrvatskih sveučilišta. Cilj je Konferencije okupiti znanstvene i stručnjake različitih ekonomskih i poslovnih područja kako bi se analizirali sadašnji i budući izazovi poduzetništva i makroekonomskog menadžmenta u kontekstu globalnih kriznih previranja.
Prisutne je u ime Sveučilišta pozdravio rektor, prof.dr.sc. Robert Matijašić, koji je istaknuo da su uvijek prisutna i aktualna previranja u ekonomiji centralna tema i ove znanstvene konferencije. Zatim su se nazočnima obratili pročelnik Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković", izv.prof.dr.sc. Valter Boljunčić rekavši da se ova znanstvena konferencija nadovezuje na dugogodišnju tradiciju organiziranja znanstvenih konferencija "Susreti na dragom kamenu", dok su od 2000. godine organizirane međunarodne znanstvene konferencije. Pročelnik je zaželio sudionicima ugodan boravak u Puli dodavši kako je Odjel uvijek otvoren za znanstvenu suradnju.
Gradonačelnik Boris Miletić rekao je da "Krizu ne možemo dotaknuti, ali je osjećamo" te izrazio nadu da se ovom konferencijom pronađu nova rješenja. Pozvao je sve prisutne da izdvoje malo slobodnog vremena za razgledavanje tritisućljetnog grada s brojnim povijesnim znamenitostima te izrazio nadanje kako će se neki od njih vratiti u Pulu i za vrijeme ljetnih mjeseci.
Istarski župan Ivan Jakovčić u svom je obraćanju skupu pozvao znanstvenu zajednicu da pomogne razvoju istarskog modela koji bi potaknuo izlazak iz krize. "Europska unija donosi brojna previranja i promjene, stoga iako je nužan što skoriji ulazak Hrvatske u Uniju, podjednako je važno i kreiranje makroekonomske stabilnosti države, komentiranje poteza HNB-a te kreiranje ekonomske strategije razvoja države", zaključio je župan.
Izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, prof.dr. Boris Cota, istaknuo je kako je u današnjem integriranom globalnom tržištu i konkurentnosti, ekonomska i financijska kriza rezultirala padom svjetske industrijske proizvodnje i međunarodne trgovine, stoga je akcent na vladama i drugim institucijama da osiguraju ekonomski rast. "Uvjeren sam kako će izlaganja i diskusije na ovoj konferenciji doprinijeti boljem razumijevanju sadašnjih i budućih izazova s kojim se susreću poduzetništvo i makoroekonomsko upravljanje u uvjetima krize globalne ekonomije", zaključio je Cota.

Nakon svečanog dijela otvaranja, uslijedila su uvodna izlaganja uglednih znanstvenika svjetskog glasa, prof.dr.sc. Soumitra Kumar Sharma ( Economics in an uneasy world) i prof.dr.sc. Guglielmo Maria Caporale.