Novosti

24/03/2011

Obilazak radova na Istarskom ipsilonu - do 1. lipnja puštanje u promet nove pulske obilaznice

Gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Ivan Jakovčić danas su s direktorom Bina Istre Davidom Gabelicom, voditeljem projekta i predstavnika izvođača radova Francoisa de Malherbeom i pročelnikom Upravnog odjela za komunalni sustav Damirom Prhatom obišli gradilište pristupne ceste Pula - Pomer. 

Gradonačelnik Miletić je prilikom obilaska radova istaknuo kako će nova pulska obilaznica rasteretiti Ulicu prekomorskih brigada (Zaobilaznicu). "Ova će nova obilaznica biti pomoć u rasterećenju budući da nas u gradu očekuju infrastrukturni radovi. Smatram da je ovo veliki gospodarski projekt i značajna injekcija za pulsko gospodarstvo", rekao je Miletić.

Istarski župan Ivan Jakovčić izjavio je: "Drago mi je da se zaista radi ono čemu smo se nadali, a to je da se produlji Istarski ipsilon. Inicijativa je odmah prihvaćena, kako od Bina Istre, tako i od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture. Ovo je jedna od najznačajnijih prometnica, a nije bila predviđena da se gradi. Itekako će pomoći gradu Puli".

Direktor Bina Istre David Gabelica rekao je kako će prometnica biti u puštena u promet do Medulinske ceste do 1. lipnja, a dio do Pomera do kraja lipnja. Posebno je istaknuo dobru suradnju s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i regionalnim vlastima. "Ovo je primjer kako bi svaka investicija trebala izgledati u smislu suradnje", rekao je Gabelica.

Radovi na izgradnji spojne ceste Peličeti - Pomer započeli su u rujnu 2010. godine. Ova cesta ima trostruku funkciju: pristupna je cesta prema južnom dijelu Istre, ujedno zaobilaznica gradskog područja Pule te će zbog izravne povezanosti s čvorom Pula, turistima i putnicima koji žele stići u Premanturu, Medulin i Ližnjan znatno olakšati i skratiti putovanje.Duljina dionice Peličeti - Pomer iznosi osam kilometara, ima dva prometna traka, po jedan u svakom smjeru. Na sjeveru je cesta spojena s Istarskim ipsilonom preko čvora Pula. Spojna cesta ima pet križanja s lokalnom cestovnom mrežom, od kojih su četiri kružna toka. Projekt obuhvaća jedan vijadukt i četiri podvožnjaka te predviđa rekonstrukciju kolničkog zastora na oko četiri kilometra puteva u blizini projektirane ceste. Prilikom izgradnje spojne ceste bit će izvršeno oko 382.000 m3 iskopa i nasipa.