Novosti

28/03/2011

Održana Javna tribina s temom "Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj 2011."

Zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin  sudjelovao je u subotu 26. ožujka 2011. godine  Javnoj tribini s temom "Popis stanovništva u Republici Hrvatskoj 2011." koju je u pulskom hotelu "Pula"  održala Koordinacija Srba Istre.
Tribini su uz Milana Rašulu i Radomira Jankovića, predsjednika vijeća srpske nacionalne manjine Grada Pule i Istarske županije, sudjelovali i predsjednik Srpskog Narodnog vijeća Milorad Pupovac, konzul Republike Srbije u Rijeci Zoran Milivojević i drugi predstavnici manjinskih tijela u Puli i županiji. 

Tribina je organizirana s ciljem ostvarivanja niza prava nacionalne zajednice Srba, od političkih, nacionalnih i radnih, do statusnih, obrazovnih i kulturnih. Upozorilo se i na činjenicu da o izjašnjavanju o pripadnosti srpskoj nacionalnoj zajednici ovisi broj srpskih zastupnika u Saboru, vijećima i izvršnoj vlasti županija, gradova i općina, kao i zaposlenost Srba u državnim službama i javnim ustanovama, zatim zastupljenost i uporaba srpskog jezika i ćiriličnog pisma u društvu i medijima kao i uporaba srpskog znamenja i simbola. Također, uvjetovanost izjašnjavanju nameće i očuvanje srpske kulture i tradicije te pravo na samostalnu organizaciju i udruživanje. 

Na tribini se upozorilo da je posljednji popis stanovništva proveden 2001.godine i da tada nije donio vjerodostojne i primjerene podatke u broju Srba u Hrvatskoj zbog nepopisivanja izbjeglica, straha od izjašnjavanja i nedovoljne zastupljenosti Srba među popisivačima.
Budući da se to želi izbjeći u predstojećem popisu stanovništva u travnju, sudionici tribine imali su prilike saznati detaljnije informacije o popisu stanovništva, kojima se postiže prikupljanje podataka o broju, teritorijalnom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, nacionalnim, vjerskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim oblicima.
Istaknuta je važnost izjašnjavanja o narodnosti, kao i o vjerskoj pripadnosti, no i na to koje će sve kategorije stanovništva biti djelom konačnog popisa. 

Poruka tribine bila je da se upravo postupcima izjašnjavanja o nacionalnoj pripadnosti postižu veća prava pripadnika u zajednici u kojoj žive te ravnopravnost i jednakost u društvu.