Novosti

01/04/2011

Posjetom rodiljama obilježen Međunarodni dan dječje knjige

U povodu Međunarodnog dana knjige koji se obilježava 2. travnja, gradonačelnik Boris Miletić posjetio je danas Odjel rodilišta pulske Opće bolnice Pulskom rodilištu - prijatelju djece ovom su prilikom donirane dječje slikovnice "Gledaj ova slatka mala lica". Svaka mama će po odjavi iz rodilišta dobiti svoj primjerak prve slikovnica za mališane u dobi od 6 do 12 mjeseci.

Gradonačelnik Miletić izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način obilježava Međunarodni dan knjige te istaknuo da je ovo jedan od brojnih projekata kojeg Grad Pula podržava kontinuirano brinući o najmlađim sugrađanima.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović rekla je kako je ova akcija pokrenuta u suradnji s "Centro per la salute del bambino" iz Trsta još 2008. godine.

Cilj je da roditelji čitaju djeci na glas, kako bi se djeca od najranije dobi naučila družiti s knjigom, jer čitajući s ljubavlju i pažnjom, djeci će se pokloniti posebni trenuci, podijeliti radost čitanja i na taj način im pomoći da rastu bezbrižniji i sretniji.

Elena Gattoni-Stepanov, dr. med. spec. ginekologije i porodništva naglasila je kako se na ovaj način pridaje pažnja emotivnom razvoju djeteta. Stvara se emotivni i vizualni kontakt majke i djeteta odmah nakon rođenja, što će upotpuniti razvoj djeteta.

Rukovoditelj Djelatnosti za ginekologiju prim. mr. sc. Davor Zoričić, dr.med rekao je kako ništa ne može zamijeniti knjigu koja u ovom slučaju pomaže iznimno važnu interakciju majke i djeteta.

Gradska knjižnica i čitaonica Pula je za darovanje rodilja nabavila 1.000 knjiga na hrvatskom jeziku, ali će se uskoro naručiti i one na talijanskom jeziku. Donacija je organizirana u suradnji s Gradom Pula i Erste bankom, a izvršena je u sklopu projekta "Rođeni za čitanje - Nati per leggere" čiji je inicijator "Centro per la salute del bambino" iz Trsta. Gradska knjižnica i čitaonica svakom roditelju novorođenog djeteta poklanja i člansku iskaznicu važeću do djetetove treće godine života. Na Dječjem odjelu Gradske knjižnice, mame i tate u Kutku za roditelje mogu pronaći korisne savjete i odgovore na brojna pitanja vezana uz odgoj djeteta.