Novosti

07/04/2011

Potpisan Ugovor o sufinanciranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom

Dana 7. travnja 2011. godine pri Ministarstvu obitelji branitelja i međugeneracijske solidarnosti u Zagrebu, ministar Tomislav Ivić uručio je 23 ugovora o sufinanciranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom ukupne vrijednosti 1.500.000,00 kuna. U ime Grada Pule susretu je nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić budući da je Gradu Puli putem ovog projekta odobreno 68.496,20 kuna za uređenje sanitarija u OŠ "Kaštanjer" u Puli. 

Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u suradnji s udrugama osoba s invaliditetom od 2004. godine provodi Projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom. Uz građevinske objekte, u problem rješavanja pristupačnosti projektom uključeni su i ostali sadržaji koje koriste osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu kao što su prilagodba kupališta, gradskih bazena, opremanje semafora zvučnom signalizacijom i ugradnja taktilnih polja upozorenja, spuštanje rubnjaka te prilagodba nogostupa na ulicama i raskrižjima. 

Sufinanciranje projekata sredstvima Državnog proračuna RH odobrava se jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave koje djeluju na području Republike Hrvatske i provode djelatnosti usmjerene potrebama zajednice, podnošenjem zahtjeva na Javni poziv koje razmatra posebna Radna skupina u koju su imenovani predstavnici ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata i civilnih udruga osoba s invaliditetom. 

Od 2004. do 2010. godine izvršene su 82 prilagodbe u 53 jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, a vrijednost potpisanih ugovora iznosi ukupno 9.657.207,46 kn 

Ugovori o su/financiranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom potpisani sus gradovima: Crikvenica, Ivanec, Valpovo, Donji Miholjac, Virovitica, Beli Manastir, Belišće, Novska, čurđevac, Vukovar, Pakrac, Vinkovci, Sisak, Dubrovnik, Osijek, Zadar, Split, Rijeka, Daruvar, Slavonski Brod, Knin, Krapina, Opatija, Požega, Varaždin, Pula, Ogulin, Nova Gradiška, Poreč, Vodice, Koprivnica, Labin, Garešnica, Metković, Biograd na moru, Križevci, Slatina, zatim s općinama Nedelišće, Veliko Trojstvo, Vrhovine, Suhopolje, Kalnik, Čađavica, Sunja i Pitomača te županijama Osječko-baranjskom, Karlovačkom, Krapinsko-zagorskom, Ličko-senjskom, Šibensko-kninskom, Bjelovarsko-bilogorskom, Istarskom i Virovitičko-podravskom.