Novosti

11/04/2011

Više od 13 000 ljudi posjetilo filmske projekcije u sklopu FUŠ-a

Prošlog tjedna završio je prvi ciklus programa Abeceda filma u organizaciji Pula Film Festivala, koji se održavao u Kinu Valli kao dio projekta Film u školi, popularno zvanog FUŠ. 

Prvi ciklus Abecede filma pod stručnim vodstvom Marka Rojnića bavio se ove godine temom filmskih izražajnih sredstava te ga je uspješno odslušalo 40 polaznika kojima su uručene diplome te dodijeljene majice "Za u Kino Valli" kao i besplatna projekcija filma po želji.

Pula Film Festival kao ustanova koja promiče filmsku umjetnost pokrenula je 2009. godine projekt Film u školi kako bi višegodišnjim djelovanjem i edukacijskim ciklusima  pomogla  školama u osposobljavanju učenika i mladih za razvijanje kulture gledanja i promišljanja filmova. Uz organizaciju redovnih školskih projekcija uz stručne predavače, pripremljene materijale i analizu gledanih filmova, FUŠ nastoji potaknuti razumijevanje osobitosti filmskog jezika i izričaja s ciljem edukacije učenika, ali i učitelja te profesora jer su educirani nastavnici u osnovnim i srednjim školama glavni čimbenik u prijenosu znanja i kulture na učenike. Program se osmišljava u suradnji s učiteljima, profesorima te filmskim stručnjacima. U 2009. godini na održanim projekcijama uz uvod prije i diskusiju poslije filma te uz pripremljene materijale u sklopu FUŠ-a sudjelovalo je ukupno 3 996 učenika osnovnih i srednjih škola te u 2010. godina 6 898 učenika koji su odgledali 8 filmova na 52 prikazane projekcije. Od siječnja ove godine već je 2 246 učenika pratilo projekcije u sklopu FUŠ-a. Zadnji u nizu prikazan je višestruko nagrađivan film Kraljev govor.

Sljedeće projekcije FUŠ-a održat će se povodom Međunarodnog dana planeta Zemlje 22. travnja. Prikazivat će se filmovi animirani za niže uzraste poput  Sammy na putu oko svijeta, zatim Zemlja smećaza više razrede osnovne i srednje škole te drugi naslovi.

O kvaliteti i važnosti ovakvoga projekta za  obrazovni sustav Istarske županije svjedoči i nedavno organizirano 2. županijsko stručno vijeća učitelja i nastavnika hrvatskog jezika osnovnih i srednjih škola Istre u sklopu kojih je Krešimir Mikić, filmofil, filmski kritičar i profesor, eminentni stručnjak iz područja medijske pedagogije održao dva predavanja: Medijska kultura u školi danas i sutrate Film u okružju drugih umjetnosti ili samostalna umjetnost,a kojima su prisustvovali predstavnici gotovo svih škola u Istri. 

U želji da se ponudi što sustavnija edukaciju u sklopu FUŠ-a, nakon uspješno održanih 1. dana filmske kulture u 2009. godini,  započelo se s provedbom Abecede filma u listopada 2010. godine. Projekt Abeceda filma zamišljen je kao niz sustavno organiziranih tematskih predavanja na kojima polaznici imaju priliku usvojiti najvažnije podatke, uputstva i objašnjenja o najrazličitijim problemima filma. Abeceda filma odvija se pod stručnim vodstvom Marka Rojnića. Kao dugoročan projekt teži sažeti mišljenja, teorije i ocjene mnogih autora i pisaca iz područja filma tj. upoznati polaznike sa složenošću onoga što se naziva "film" te ih motivirati za daljnje izučavanje filma. Projekt je namijenjen učenicima srednjih škola, studentima, nastavnicima i profesorima, autorima amaterima iz filmskih i video udruga te svim osobama zainteresiranim za dodatno obrazovanje iz filmske umjetnosti.

Ovogodišnji netom završeni ciklus bavio se tematikom filmskih izražajnih sredstava te se sastojao od 12 predavanja koja su se održavala 2 puta mjesečno. O potrebi ovakve vrste edukacije i njenoj kvaliteti svjedoči i broj polaznika, njih 40 te izjave nekih od njih: "Abeceda filma ima sve odlike pionirskog pothvata kao odlične ideje koja je zaživjela - ponuđeno je nešto što pokazuje da ima ustanova koje ipak i dalje brinu o sadržaju i kvaliteti, a ne samo o kvantiteti i zaradi. To daje nadu." izjavila je Mirjana Doblanović, učiteljica hrvatskog jezika u OŠ Savičenta. Voditeljica projekta Tanja Miličić naglasila je važnost zalaganja za ovakve projekte: "U našem svakodnevnom radu trudimo se građanima ponuditi što kvalitetniji repertoar filmova koji će zadovoljiti ukuse širokog spektra gledatelja pri tom ustrajući na kvaliteti samih filmova, no također uspjeli smo uvesti dodatne sadržaja filmske umjetnosti kako bi građani osim uživanja u gledanju filmova, mogli više saznati o samoj filmskoj umjetnosti, pa čak i sudjelovati u njezinom stvaranju. Tako i projektom FUŠ te kroz Abecedu filma nastojimo Kino Valli pozicionirati kao okupljalište onih koji žele uživati u filmu, saznati više o njemu ili baviti se njime."

Sljedeći ciklus Abecede filma započinje u jesen te će obrađivati temu povijest filma. Svi zainteresirani se mogu pridružiti drugom po redu ciklusu te se dodatno informirati o programima  i dostupnim materijalima na www.kinovalli.net.