Novosti

14/04/2011

Održana konferencija City_SEC Zero Emission Day

U prostorima Istarske razvojne agencije (IDA) d.o.o., u četvrtak 14. travnja 2011. održana je Konferencija City_SEC Zero Emission Daykojoj je nazočio pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje Grada Pule Giordano Škuflić.

Konferencija je organizirana povodom obilježavanja Europskog tjedna održive energije, koji se diljem Europe odvija od 11. do 15. travnja 2011., a pokrenut je 2007. godine od strane Europske komisije s ciljem promoviranja koncepta održivog razvoja.

U sklopu Konferencije, u jutarnjim satima, predstavnica Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), u prostorima Osnovne škole Veli Vrh održala je jednosatnu radionicu tijekom koje je učenicima trećih razreda navedene škole prikazan animirani edukativni film o korištenju energije "Misli na sutra".

Jednodnevna Konferencija dio je aktivnosti predviđenih provedbom projekta City_SEC - Regional development and energy agencies supporting muniCIpaliTY_SEC to jointly become active energy actors in Europe (Regionalne razvojne i energetske agencije kao podrška gradovima/općinama u zajedničkom nastojanju da postanu aktivni energetski subjekti u Europi),sufinanciranom u sklopu Programa "Inteligentna energija u Europi" (Intelligent Energy Europe - IEE). Više o projektu možete saznati na www.citysec.eu.

Konferencija je organizirana s ciljem promocije mjera energetske efikasnosti, odnosno značaja sustavnog gospodarenja energijom te uvjeta i načina financiranja projekata u sektoru energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Uvodno predavanje, na temu "Energija u Istarskoj županiji", održao je predstavnik Istarske županije g. Silvano Cukon, o "Sustavnom gospodarenju energijom (SGE)", govorila je predstavnica UNDP-a Anita Klanac, a o "Gospodarenju energijom u radnom prostoru", Jelena Kremenjaš, također iz UNDP-a. Prezentaciju na temu "Dovesti svoju kuću u red", održao je Oliver Fatorić iz tvrtke TPO Konzalting, a o "Uvjetima i načinima financiranja EE i OIE projekata u RH", govorio je Marko Karan s Energetskog instituta Hrvoje Požar iz Zagreba.

Konferencija je zaključena prezentacijom "Pomoć malim i srednjim hrvatskim poduzećima kroz direktno sufinanciranje poslovnog savjetovanja", Ružice Šarušić, predstavnice EBRD Ureda u Zagrebu.
Konferencija je okupila predstavnike javnog i privatnog sektora, posebice male i srednje poduzetnike koji posluju u sektoru energetike.