Novosti

19/04/2011

Predstavljena metoda sanacije kanalizacije bez iskopavanja

Danas je ispred Arene u organizaciji komunalnog društva Pula Herculanea d.o.o. i tvrtke IND-EKO d.o.o. iz Rijeke prezentirana sanacija kanalizacijskih cjevovoda CIPP (cured-in-place-pipe) tehnologijom bez iskopavanja za predstavnike lokalnih samouprava, komunalnih društava, gospodarstva i medija s područja Istarske županije.  

Direktor tvrtke IND-EKO d.o.o. Željko Šmitran zahvalio je Herculanei na iskazanom povjerenju i mogućnosti predstavljanja ove inovativne tehnologije. Naime, CIPP tehnologija sanacije bez iskopavanja predstavlja novost i veliki tehnološki iskorak u sektoru vodovoda i odvodnje otpadnih voda na hrvatskom tržištu. Ova metoda je posebno prikladna za urbane sredine, stare gradske jezgre, prometnice i industrijske pogone, a primjenjiva je na sve oblike i materijale oštećenih cjevovoda. Izvođenjem radova CIPP tehnologijom bez kopanja izbjegava se zatvaranje prometnica, stvaranje prometnih zastoja i gubitak parkirnih mjesta za vrijeme izvođenja radova. Budući da se radovi sanacije CIPP tehnologijom izvršavaju u višestruko kraćem roku u odnosu na dosad uobičajeni način iskopom rova, u najmanjoj se mjeri remeti uobičajena gradska svakodnevica. Primjenom tehnologije bez kopanja kao optimalnog rješenja za urbane uvjete na terenu, odnosno gusto naseljene lokacije sa izgrađenošću više vrsta podzemnih infrastrukturnih instalacija koje su gusto postavljene ispod ceste, izbjeći će se i potreba za njihovim prelaganjem, a time i njihova moguća oštećenja. 

Velibor Trbojević detaljno je opisao način primjene ove tehnologije, što su prisutni mogli i vidjeti na kanalizacijskom cjevovodu ispred Arene. 

IND-EKO d.o.o. iz Rijeke je vodeća hrvatska tvrtka na području sanacija cjevovoda bez iskopavanja. Tvrtka u radu koristi vlastitu opremu i kadrove te posjeduje vlastitu proizvodnju materijala za CIPP sanaciju cjevovoda.