Novosti

21/04/2011

Povodom Dana planeta Zemlje - Čišćenje pulskih ilegalnih odlagališta otpada

Danas su gradonačelnik Pule Boris Miletić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša pri Upravnom odjelu za prostorno uređenje Loris Mošnja i rukovoditelj djelatnosti Čistoća Pula Heruclanea Rudolf Grum održali konferenciju za medije povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje i u okviru redovnih sanacija ilegalnih odlagališta otpada. 

Konferencija za medije održala se na području od Partizanskog puta do Labinske ulice budući da se upravo ovdje nalazi ilegalno odlagalište, odnosno jedna od zona koje su građani "izabrali" kao pogodnu za odlaganje otpada, a koju su u sklopu redovnih aktivnosti djelatnici Herculanee čistili. 

Gradonačelnik Miletić naglasio je da postojanje ilegalnih odlagališta predstavlja iznimno veliku opasnost za okoliš i to prvenstveno zbog potencijalnog izvora onečišćenja tla, voda, mora, a za Istru, posebno podzemnih voda. Osim toga divlja odlagališta nagrđuju okoliš, mogući su izvori zaraza te uzročnici požara u ljetnim mjesecima.

Miletić je naglasio važnost informiranja građana i edukacije o zaštiti okoliša na čemu gradska uprava konstanto radi te je spomenuo i mnoge projekte na kojima Grad radi upravo kako bi zaštitio okoliš, a to je izgradnja kanalizacije, zatim uređenje gradskih park šuma, selektivno prikupljanje otpada, uređenje gradskih zelenih površina.  

Rukovoditelj djelatnosti Čistoća Pula Herculanee Rudolf Grum ovom je prilikom pozvao sve građane da sakupljeni otpad odvoze na gradsko odlagalište (svakodnevno od 07 do 19 i nedjeljom od 07 do 14 sati) ili da nazovu na telefonski broj 638 416 te će se djelatnici pobrinuti za zbrinjavanje otpada. Apelirao je na građane da koriste gradsko odlagalište, kako bi se izbjeglo stvaranje ilegalnih odlagališta. 

Voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša pri Upravnom odjelu za prostorno uređenje Loris Mošnja ovom je prilikom naglasila kako je Grad Pula partner u europskom projektu DIVA sanacije ilegalnih odlagališta otpada i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti IPA operativni program Slovenija-Hrvatska 2007.-2013. Partneri u ovom projektu su Grad Kopar, Istarska županija i gradovi Pula, Umag i Buzet. 

Ovaj je projekt prepoznao cjelovit pristup svih partnera učesnika prema problematici divljih odlagališta. Ukupan budžet projekta iznosi 644.270,89 eura, od čega je za realizaciju u pulskom dijelu planirano 100.000,00 eura. Područje sanacije zahvaćeno ovim projektom je upravo područje koje se danas čistilo, u čijoj se blizini nalazi kamenolom Valmarin koji je u fazi sanacije. Sanacija kamenoloma vrši se odlaganjem građevinskog otpada s područje cijele Istarske županije, koje je i jedino odlagalište na tom području za navedenu vrstu otpada. Do kamenoloma se dolazi iz grada Pule kroz sjeverni ulaz s Partizanskog puta ili kroz južni ulaz s Labinske ceste. Kako se do samog odlagališta, odnosno kamenoloma, prolazi kroz područje obraslo vrijednom autohtonom makijom i borovom šumom, a cesta koja vodi do istog je neasfaltirana, mnoga teretna vozila koja krenu na odlagalište svoj teret iskrcaju u obližnje grmlje pa do odlagališta niti ne stignu.

Dio ceste koji se projektom želi sanirati dužine je cca 1.800 m. Zbog neosviještenosti i neodgovornosti pojedinaca, navedena trasa je pretvorena u divlje odlagalište građevinskog, glomaznog, elektronskog, a manjim dijelom i organskog otpada. Iako se ovo divlje odlagališta redovno sanira na godišnjoj razini isto ponovno nastaje te je cijela trasa dobila ozračje odlagališta.

Implementacijom projekta uklonit će se sav otpadni materijal s Labinske ceste i okolnog područja, postavit će se nadzorne kamere na ulazu i izlazu trase i prateće tabele upozorenja. Postavit će se i panel-bankine uz cestu, a proširenja će se popuniti biljnim materijalom. Labinska cesta uključit će se u postojeći program i plan pješačkih staza grada Pule, a na samoj trasi postavit će se prateće oznake i markacije namijenjene u tu svrhu. U projekt će se nastojat uključiti institucije i udruge koje bi svojim radom podigle kvalitetu tog područja. U svrhu održavanja novostvorenih kvaliteta područja, nastojati će se animirati klubovi rekreativaca da ovu trasu uključe u svoje pješačke rute i koriste je što češće.
Tijekom druge implementacijske godine projekta, u suradnji s umjetničkim udrugama, školama i slično, pristupit će se izradi unikatno oblikovanih prepreka od prirodnih materijala kojim će se popuniti ona mjesta koja se nisu pokazala pogodna za postavljanje panel-bankina i sadnju biljnog materijala. U istom periodu, organizirati će se oslikavanje panel - bankina čime se želi omogućiti da se mladi grada Pule iskažu kroz crtanje grafita, kao moderan izričaj tipičan za urbane sredine.
Za kraj projektnih aktivnosti planira se uređenje djela prostora sportsko rekreativnim sadržajima (postavljanje elemenata trim staze, dječjih igrala i sl.).