Novosti

26/04/2011

Bruno Trapan zasadio najveći privatni vinograd južne Istre

Najveći privatni vinograd južne Istre nastaje  ovih dana i to u Šišanu u ližnjanskoj općini. Ponosan vlasnik je mladi vinar Bruno Trapan iz Pule kojem je ovo, uz vinski podrum, drugi vinograd u istom naselju. Radi se o površini od sedam hektara s 26 tisuća sadnica loze. Na tri hektara bit će posađen teran, a na ostaloj površini merlot, syrah i malvazija.
Trapan svoja vina izvozi u Srbiju, Crnu Goru, Englesku, Njemačku, a cilj mu je pokoriti Ameriku jer izvozom u Englesku i Njemačku smatra da je zadobio potrebno iskustvo za američko tržište.

Proizvodnja u oba vinograda je ekološka jer se ne koriste pesticidi, već samo bakar i sumpor te različiti macerati trava poput koprive ili preslice. Trapan kaže da južna Istra može progurati ekološku proizvodnju jer nema velikih vinograda koji koriste pesticide pa tako ni mogućnosti da budu izvori sekundarne infekcije loze.

U novom vinogradu je posađeno i oko 350 sadnica maslina. "Radimo maslinovo ulje, ali od njega nikad nismo stvarali brend, no mislim da ima šanse da uz vina na tržište proguram i svoje ulje. To mi je nekako logički korak" rekao je Bruno Trapan.