Novosti

28/04/2011

Prva humanitarna aukcija "Udomljenoj djeci - uliksovci s ljubavlju"

U prostorijama Gradske knjižnice i čitaonice Pula, u srijedu, 27. travnja, održana je tiskovna konferencija povodom postavljanja prodajne humanitarne izložbe i najavljene aukcije pod nazivom "Udomljenoj djeci - uliksovci  s ljubavlju" kojoj je nazočio pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić.

Program je započeo u prosincu 2010. godine kada su članovi Udruženja likovnih i književnih stvaralaca Istre, na svojoj novogodišnjoj skupnoj izložbi, donirali svoje radove Udruzi za udomitelje djece u Istarskoj županiji. Donirano je 57 umjetnički vrijednih radova i dvadesetak suvenira. Sav prihod od prodaje eksponata ide u fond Udruge udomitelja, a namijenjen je za provedbu programa 18+ kojim se predviđa uvođenje udomljene djece, nakon stjecanja punoljetnosti, u samostalno življenje i snalaženje.

Predsjednica Udruge udomitelja, gospođa Mirjana Bartolić, glavni pokretač čitavog projekta, obratila se riječima: "Veoma sam sretna i ponosna da je došlo do realizacije ideje. S nama su ovdje predstavnici dobročinitelja iz ULIKS-a, moje kolege udomitelji, predstavnik udruge "Oaza" iz Rovinja, a posebno bih se htjela zahvaliti gospodinu Lukšiću, predstavniku Grada Pule, koji je i osobno, značio puno u samom začetku ideje i obećao pomoći  nas u svemu ovome."

U nastavku obraćanja, dodala je: "Sve što ćemo napraviti na aukciji 20. svibnja je osmišljeno tako da prihod koji ostvarimo ide u korist naše djece. Poanta je bila da sa sredstvima koja ostvarimo počnemo realizirati program 18+. Program zahtjeva puno više sredstava, a mi bismo s ovim sredstvima podržali osmišljavanje samog Programa. Sredstva će biti namjenski potrošena u korist djece, a potreban je angažman šire zajednice i svih struktura za potpunu realizaciju Programa. Udruga udomitelja postoji pet godina i vrlo malo smo dobili sredstava iz proračuna, a obzirom da su teška vremena, mi pronalazimo razne načine za prikupljanje sredstava pa je i ovo jedan od načina."

Zahvala je upućena pojedincima, članovima ULIKS-a, na angažmanu oko realizacije izložbe i aukcije, a posebna zahvala je upućenja Grafičkom studiju "KIKO" na donaciji pozivnica i plakata za aukciju. Gospođa Bartolić se zahvalila i medijskom pokrovitelju, TV Nova, te Gradskoj knjižnici i čitaonici na ustupljenom prostoru i vremenu.

Pročelnik Lukšić pohvalio je rad članova ULIKS-a koji su donirali svoja djela i Udrugu udomitelja. "Nadam se da ćemo u ponedjeljak, 2. svibnja uspjeti ostvariti određena financijska sredstva kako bi promovirali ovu akciju i kako bi djeca nakon svoje osamnaeste godine, polako ali sigurno, unutar cijelog društva, pronašla svoj put" istaknuo je Lukšić.

"ULIKS će i dalje donirati i pomagati ljudima kojima je to potrebno, udruge koje nam se obrate, a sada su to bili iz Udruge udomitelja djece iz naše županije. Pronaći ćemo i vremena i radova da pomognemo," rekao je tajnik ULIKS-a Anđelo Cvjetković. "Volio bih da se ovo sve proda i da se taj novac svrsishodno iskoristi za potrebe udomljene djece."

Husak Bačac Eva, višestruka udomiteljica i predsjednica Humanitarne udruge "Oaza" iz Rovinja, osvrnula se na udomljavanje djece u Istri:"Udomiteljstvo djece u Istri nema duže tradicije, a postoji uglavnom srodničko udomiteljstvo. Zabrinjavajuće  je i to da u posljednjim godinama i taj mali broj udomitelja je u opadanju. Od 200 djece koja su smještena izvan vlastite obitelji, tek je pedesetak udomljeno u Istri i desetak izvan Istre. Ostala djeca su još uvijek u institucijama. Ovakav događaj kao što je predstojeća aukcija, može doprinijeti promociji udomiteljstva na ovom području. Grad Pula, umjetnici i naše udruge mogu pomoći u informiranju javnosti i poticanju na udomiteljstvo.
Unatoč krizi, vjerujem da i kod nas postoje ljudi koji bi možda željeli prihvatiti jedno dijete u svoj dom i na taj način omogućiti sretno i bezbrižno odrastanje u odgovornog člana društva,"  apelirajući je završila gospođa Eva.

Organizatori, donatori i Grad Pula kao generalni pokrovitelj očekuju dobar odaziv na aukciji koja je zakazana za 2. svibnja 2011. u 19:00sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula, Kandlerova 39.