Novosti

28/04/2011

Caffe sa sindacom - gradonačelnik najavio otvorenje OŠ Veruda

Danas je u Komunalnoj palači održano redovito mjesečno druženje gradonačelnika Borisa Miletića "Caffe sa sindacom" s predstavnicima medija. 

Gradonačelnik je u samom uvodu spomenuo predstojeće obilježavanje Međunarodnog praznika rada  i Dana Grada Pule o čemu su novinari informirani  na konferenciji za medije koja je prethodila ovom susretu. Ovom je prilikom pak naglasio da će se 6. svibnja otvoriti novoizgrađeni dio Osnovne škole "Veruda" kojime će se omogućiti učenicima i nastavnicima rad u jednoj smjeni, a time i privesti kraju realizacija još jednog važnog gradskog projekta. 

Gradonačelnik se osvrnuo prvenstveno na infrastrukturu u gradu te izrazio žaljenje što se radovi na izgradnji kanalizacije na pulskoj Rivi odgađaju do završetka turističke sezone. Naime, prolongiran je  Natječaj za izvođenje radova na dvije dionice obalnog kolektora kanalizacijskog sustava duž Rive, koji su kao investitor raspisale Hrvatske vode putem projekta "Jadran II", a financirati će se bespovratnim sredstvima Svjetske banke. Projekt "Jadran II" financira se zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj, a riječ je o bespovratnim sredstvima koja su Grad Pula i Herculanea osigurali uključivanjem u ovaj projekt da bi izgradili obalni kolektor i spriječili onečišćavanje Pulskog zaljeva. 

Govoreći o gradskom prometu, gradonačelnik je potvrdio da će se uvođenjem montažnih kružnih tokova svakako poboljšati protočnost prometa u gradu čemu će doprinijeti i dovršetak ceste St. Peličeti Pomer. Napomenuo je da je u tijeku i rješavanje imovinsko pravnih pitanja za početak izgradnje kružnog toka u Šijani što će pridonijeti boljoj regulaciji prometa kao i smanjenju prometnih gužvi. 

Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavno obilježavanje Dana planeta Zemlje pohvalivši akcije gradskih mjesnih odbora koji rade na očuvanju pulskih šumica, Drenovica i Lungomare, a koji će i ove godine organizirati proljetne eko akcije "Uredimo i koristimo pulske šume Lungomare i Drenovica" u sklopu koje će se održati atletska utrka Vivicitta. 

Na novinarski upit o uređenju gradskih kupališta Valkane i Stoja, gradonačelnik je rekao da su upravo jučer započeli radovi na sanaciji mola na Valkanama s ciljem davanja u koncesiju obaju kupališta. Grad je obavio pripremne radnje za realizaciju tog projekta: riješen je problem dva zakupca koji su na nezakonit način dobili kupališta na korištenje,  utvrđene su granice pomorskog dobra i dovršava se priprema lokacije kako bi se raspisao natječaj za davanje u zakup i koncesiju spomenutih kupališta. 

Na pitanje o predupisima u vrtiće rekao je da je imenovano Povjerenstvo za upis djece u dječje vrtiće za pedagošku godinu 2011/2012  te da će o pozivu za upise s pripadajućim obrascima zahtjeva svi zainteresirani biti pravovremeno obavješteni.
Nastavno na upit o pravomoćnosti lokacijske dozvole za izgradnju POS stanova, gradonačelnik je obećao provjeriti podatke i dostaviti točnu informaciju. 

Komentirajući kvalitetu izvedenih radova asfaltiranja na pulskoj zaobilaznici, Uskočkoj ulici i Ulici Veruda, gradonačelnik je pojasnio da se od projektiranja do tehničkog projekta vrši izbor izvođača radova i da je bitno utvrditi razloge kao i mehanizme zaštite na način da se nepravilnosti uklone na teret izvođača radova. 

Što se pak tiče prekopavanja ulica za plinofikaciju, kanalizaciju i druge infrastrukturne radove, gradonačelnik je pojasnio da se svakog tjedna koordiniraju aktivnosti gradskih trgovačkih društava i institucija, ali da svi sudionici nisu u mogućnosti i financijski pratiti sve projekte. U tu svrhu bi trebalo povećati cijene nekih komunalnih usluga  poput vode i plina što zbog specifičnosti gospodarskog trenutka apsolutno ne dolazi u obzir.