Novosti

02/05/2011

Osnovana Hrvatska udruga povijesnih gradova

Zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin nazočio je u petak, 29. travnja 2011. godine Osnivačkoj skupštini Hrvatske udruge povijesnih gradova u Dubrovniku.
Skupštinom je predsjedao gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić, a sudjelovao je generalni tajnik Europske udruge povijesnih gradova i regija Brian Smith, uz predstavnike 16 hrvatskih gradova.
Za predsjednika Udruge izabran je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, a potpredsjednici su gradonačelnik Šibenika Ante Županović i dogradonačelnik Karlovca Dubravko Delić. Za glavnog tajnika Udruge izabran je pročelnik Upravnog odjela za turizam i poduzetništvo Milan Perić.
Gradonačelnik Vlahušić izrazio je zadovoljstvo što se velik broj hrvatskih gradova odlučio uključiti u ovu Udrugu. Istaknuo je važnost kulturne i povijesne baštine gradova, na kojima je nastala Europa te naglasio kako stariji gradovi koji izrazito privlače posjetitelje predstavljaju izazov za razvoj kulturnog turizma. Rekao je kako će se osnivanjem ove Udruge preuzeti najbolje europske prakse i primijeniti na razvoj nacionalnog gospodarstva.
Generalni tajnik Europske udruge povijesnih gradova i regija Brian Smith rekao je kako međunarodni značaj gradova ovisi o njihovoj kulturnoj baštini te kako na ovaj način udruženi hrvatski povijesni gradovi mogu razvijati zajedničku strategiju održivog turizma. Dodao je kako je kulturna baština ključ identiteta gradova, ali kako se upravo u taj identitet ne ulaže dovoljno. Gradonačelnik grada Šibenika Ante Županović istaknuo je kako na ovaj način udruženi gradovi mogu zajednički nastupati i aplicirati za fondove Europske unije.

U novoosnovanu Hrvatsku udrugu povijesnih gradova (HUPG) uključili su se Dubrovnik, Kaštela, Mali Lošinj, Nin, Novigrad, Pag, Pula, Rovinj, Split, Šibenik, Trogir, Varaždin, Karlovac, Sisak, Vukovar i Zadar.