Novosti

03/05/2011

O transparentnosti i javnoj nabavi

Sukladno izjavama vijećnika Maurizia Licula, Grad Pula uputio je sljedeće reagiranje: 

Nastavno na transparentnost rada gradske uprave i postupak provođenja javnih nabava želimo istaknuti dvije stvari.

Prvo, Grad Pula je prvi u Hrvatskoj započeo s primjenom objedinjenih javnih nabava, u kojima smo samo za nabavu: uredskog materijala, loživog ulja, usluge osiguranja, te telekomunikacijskih usluga u nepokretnoj i mobilnoj mreži, zajedno sa svojim komunalnim poduzećima i javnim ustanovama ostvarili na godišnjoj razini uštede u iznosu 3.091.259,20 kuna. Vjerujemo da navedeni podatak dovoljno govori sam za sebe o načinu na koji se provode javne nabave u Gradu Puli.

Drugo, podsjećamo da je Grad Pula u istraživanju GONG-a o transparentnosti i dostupnosti informacija zauzeo prvo mjesto u Istarskoj županiji i 8. mjesto među svim lokalnim i regionalnim jedinicama u Hrvatskoj, što značajno govori u prilog otvorenosti rada gradske uprave. Usprkos ovom relevantnom priznanju kontinuirano se razvijaju novi servisi u radu gradske uprave namijenjeni građanima i poduzetnicima, a s ciljem dodatnog poboljšanja dostupnosti informacija. Sutra u rad gradske uprave, i ovdje kao prvi u Hrvatskoj, uvodimo i e-potpis koji će korisnicima dodatno olakšati i ubrzati korištenje gradskih usluga, ali i dostupnost informacija. 

Natječaj za održavanja javne rasvjete kojeg spominje vijećnik Licul provodi se u potpunosti u skladu sa zakonskom regulativom. Točnije, provodi se sukladno "Odluci o komunalnim djelatnostima koje se mogu obavljati na temelju pisanog ugovora" a koja se temelji na Zakonu o komunalnom gospodarstvu, usvojenoj na Gradskom vijeću Grada Pule u ožujku 2008. godine. U navedenoj Odluci točno se uređuje način utvrđivanja opsega i cijene komunalnih poslova, uvjeti za provedbu natječaja, kao i mjerila za odabir ponude. Cjelokupni tekst odluke dostupan je i na web stranicama Grada Pule što potpuno opovrgava teze o "miješanju kruški i jabuka".  

Na žalost, vijećnik Licul ni ovaj put nije zatražio pojašnjenje u gradskim uredima oko uvjeta za predmetni natječaj jer bi mu se tada pojasnili svi detalji ove kompleksne i stručne materije  u koju, unatoč javnim istupima, očigledno nije dovoljno upućen.