Novosti

09/05/2011

Podzemni tunel kod Dvojnih vrata nova je turistička atrakcija Pule

Gradonačelnik Boris Miletić je u povodu obilježavanja Dana grada Pule danas, 4. svibnja nazočio otvorenju podzemnog tunela broj 12 kod Dvojnih vrata kojeg je Grad predao na upravljanje Povijesnom muzeju Istre.
Ravnatelj Povijesnog muzeja Istre Gracijano Kešec najavio je da će u tunelu  15. lipnja biti otvorena prigodna izložba u povodu stogodišnjice zrakoplovstva u Puli dok će za sada posjetitelji moći pogledati fotografije građe fundusa.
"Značajan jubilej početaka zrakoplovstva u Puli obilježit će se simbolično upravo u tunelu koji je još u doba Austro-Ugarske građen za potrebe zaštite od zračnih napada" rekao je Kešac  najavivši da će se narednih godina tunel obogatiti i dodatnim sadržajima.
U tunel se ulazi blizu Dvojnih vrata, a izlaz mu je na čakonovom usponu. Za sada je u funkciji 400 od ukupno 900-tinjak metara tunela kao i središnja dvorana iz koje se račvaju još dva tunela - onaj koji ide prema tunelu u blizini Giardina te drugi koji izlazi na Cvečićev uspon.
Tunel je siguran za posjetitelje budući da su već prije obavljena mjerenja protočnosti zraka i vlažnosti. Temperatura u njima varira, zavisno o godišnjem dobu, od 14 do ugodnih 18, 19 stupnjeva. Hodnici su široki od tri do šest metara, a visoki oko 2,5.
Projekt revitalizacije ovog tunela financijski je poduprla i Zagrebačka banka. Tunel će biti otvoren tijekom cijelog ljeta počevši od lipnja, a njegov sadašnji postav  može se razgledati do 11. svibnja od 10-17 sati.