Novosti

09/05/2011

Održana Svečana sjednica Gradskog vijeća u INK

Povodom Dana grada Pule u Istarskom narodnom kazalištu održana je u četvrtak, 5. svibnja, svečana sjednica Gradskog vijeća.
Sjednicu je otvorio predsjednik gradskog vijeća Denis Martinčić pred mnogobrojnim uzvanicima, gostima, dužnosnicima gradskih i državnih službi, djelatnicima vojske i policije, sudstva, vatrogasne službe, direktora javnih gradskih poduzeća, ravnatelja pulskih škola i vrtića te pulskog svećenstva.
Nakon čestitki svim građanima i uzvanicima, Martinčić je posebne zahvale izrazio antifašistima za oslobođenje Pule i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata te svim ostalim udrugama, nacionalnim manjinama i predstavnicima mjesnih odbora za doprinos u promicanju vrijednosti grada, tolerancije, multikulturalnosti i suživota.

Uzvanicima se potom obratio gradonačelnik Pule Boris Miletić. U svojem je govoru gradonačelnik je zahvalio antifašistima koji su, kako je rekao, poslijeratnim generacijama osigurali ono najvažnije - mir i slobodu.
Zahvalio je i svima koji u bilo kojem smislu rade na poboljšanju kvalitete života u Puli. Također, posebne čestitke uputio je 119. brigadi HV-a koja slavi dvadesetu godišnjicu osnivanja.
Gradonačelnik se osvrnuo na projekte koji su promijenili lice grada i postali zalog za budućnost, poput dovršetka gradnje OŠ Veli Vrh, OŠ Veruda, gradnje i obnove vrtića na Velom Vrhu, izjednačavanja cijena privatnih i gradskih vrtića te dovršetka gradnje stadiona Aldo Drosina.
"Započeli smo prve povijesne korake, a to je uređenje pulske rive", rekao je Miletić i dodao da će dovršetkom tog projekta biti ostvaren dugogodišnji san svih Puljana da Pula postane pravi mediteranski grad. Budući izgled rive, najavio je, predstavit će se u iduća tri mjeseca.
Istaknuo je gradnju kanalizacije, u što je dosad uloženo više od 130 milijuna kuna, a kazao je i da Pulu čeka još puno posla, ponajprije dovršetak gradnje obalnog kolektora. Zamolio je građane za strpljenje koje će se isplatiti jer će se nakon radova, kako je rekao, konačno vidjeti morsko dno u Pulskom zaljevu.
Spomenuo je i gradnju nove pulske zaobilaznice te izrazio nadu u što skoriji početak gradnje kružnog toka u Šijani. "Vidim Pulu kao mediteranski grad koji živi i ljeti i zimi", rekao je Miletić izrazivši želju za još većim angažmanom mladih. "Smatram da prošlost ne treba zaboraviti, ali se treba okrenuti budućnosti", rekao je gradonačelnik.

Uslijedio je zatim govor župana Ivana Jakovčića, koji je među ostalim najavio samostalne poteze za gradnju nove bolnice ako se stvari ne pokrenu s mrtve točke. Nabrojio je potom sve važnije projekte u Istarskoj županiji, od Brijuni rivijere do Kaštijuna.

Nakon pozdravnih govora, uslijedila je svečana dodjela nagrada Grada Pule. Povelju Grada Pule dobio je Radio Pula, grb Grada Mikela Ristoski, Povelju počasnog građanina Gualtiero Mocenni, dok je nagradu Grada Pule dobio Herman Buršić.
Dodijeljene su i posebne gradonačelnikove nagrade, i to za poseban doprinos u promicanju Pule te humanitarno djelovanje i unaprjeđivanje kvalitete života. Gradonačelnikove nagrade dobili su Zoran Todorović za humanitarni rad, predsjednik udruge distrofičara Davor Komar za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom te glazbenik Stjepan Hauser.

Na završetku svečanosti prikazan je videospot nastao prilikom manifestacije "Japan u srcu" održane 25. ožujka u pulskoj Areni. Tog su dana pulska djeca uz pomoć crvenih i bijelih zastavica formirala na parteru Arene japansku zastavu. Bio je to izraz suosjećanja zbog katastrofe koja je pogodila tu zemlju, a spot je poslan u grad Hekinan, pobratim Pule. Nagrade su podijeljene i učenicima pulskih osnovnih i srednjih škola za likovne radove na temu "Japan u srcu".