Novosti

18/05/2011

U Rojcu predstavljena Udruga "Krater"

U utorak, 17.svibnja 2011. godine svoja vrata za javnost otvorila je Udruga Krater.
Krater je neprofitna udruga u kulturi. Osnovana je 2008. godine s ciljem promicanja i zaštite keramičarske, a u širem smislu likovne struke te njenog doprinosa kvaliteti života.
Prostor udruge u Rojcu dobro je opremljena i stručno vođena keramička radionica.
Program rada i projekti Kratera nastoje se prilagoditi potrebama i željama zajednice. Namijenjeni su različitim društvenim skupinama: djeci, učenicima  i studentima, drugim udrugama koje  u oblikovanju keramike jasno vide višestruku dobrobit za svoje članove te svima onima koji se iz bilo kojeg razloga žele upustiti u avanturu keramičkog oblikovanja.
Redoviti višegodišnji projekt Kratera je projekt  "Keramičke tehnike za učenike Kiparskog odjela Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli" koji se održava u partnerstvu sa Školom, a podržava ga i financira Grad Pula.  Cilj projekta je educiranje učenika Kiparskog odjela Škole u specifičnim keramičkim znanjima, vještinama i tehnikama kako bi stekli cjelovito obrazovanje na području plastičnog oblikovanja i kiparskih tehnika. Radionice vodi samostalna umjetnica Marina Orlić. Radovi nastali tijekom ovih radionica bili su prikazani proljetos u sklopu izložbe Škole primjenjenih umjetnosti i dizajna u MMC LUKA u Puli.
U tijeku je Projekt "LIGA- GEA- terapijske keramičke radionice za osobe liječene od karcinoma".Cilj projekta je upotpuniti rahabilitaciju osoba liječenih od karcinoma. Keramičke radionice objedinjuju učinakpoboljšanja motoričkih sposobnosti i psihosocijalnu dobrobit kreativnog rada u malim grupama. Partnerske udruge Liga protiv raka i Klub žena Gea biraju polaznike radionica među svojim članovima i korisnicima. Izložba radova nastalih tijekom ovih radionica bila je organizirana proljetos u prostorima Lige protiv raka u Puli.
Tijekom rujna nastavljaju se projekti Kratera u partnerstvu sa Školom primjenjenih umjetnosti i dizajna u Puli te Ligom protiv raka i Klubom žena GEA.


Pročelnik odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Erik Lukšić predložio je suradnju pulskih osnovnih škola sa udrugama u Rojcu u sklopu projekta Grad prijatelj djece. Na taj način djeca i profesori mogli bi proširiti nastavne aktivnosti u praksi te bi to bila kvalitetna baza interdisciplinarnog učenja sa razumijevanjem dok bi udruge na ovaj način približile svoju djelatnost većem broju korisnika. Udruga Krater prihvatila je ovu ideju i za tu svrhu ponudila svoje prostore, stručno znanje i iskustvo.

Krater povremeno organizira tečajeve keramičkog oblikovanja za građanstvo i pruža usluge paljenja keramike.
Samostalna umjetnica Marina Orlić i dizajnerica keramike Jadranka Ostić koriste prostor Kratera ikao svoj umjetnički atelje. Prostor udruge smješten je u prizemlju sjevernog krila Rojca (P28). Kontakt osoba:  Marina Orlić;  orlic.marina@gmail.com; tel: 098/43 50 61.