Novosti

24/05/2011

Etno zbirka "Zavičajna kuća Nikole Tesle" u Rojcu

Srpsko kulturno društvo Istre Nikola Tesla predstavilo je u petak, 20. svibnja, u CGU Rojc svoju etno zbirku. Ideja o prikupljanju etno predmeta, odnosno, karakterističnih odjevnih i uporabnih predmeta, stara je koliko i Udruga, a mogućnost za njenu realizaciju pojavila se prije godinu dana kada su stvoreni financijski i tehnički uvjeti. Etno zbirka "Zavičajna Kuća Nikole Tesle" zamišljena je kao dugoročni projekt i trenutno je smještena u prostorima udruge u Rojcu. Zbirku čine primjerci muških i ženskih narodnih nošnji iz Like i Dalmacije te pokrivači i tkanine. Članovi udruge objasnili su koliko je danas teško prikupljati ovakve predmete jer tradicionalnih obrta koji ih izrađuju gotovo da i nema. Ipak, prijatelji i članovi nastaviti će pomagati u prikupljanju predmeta iz Tesline Like kao i ostalih područja Republike Hrvatske koja su značajna za kulturni identitet srpske nacionalne manjine.
Srpsko kulturno društvo Istre Nikola Tesla osnovano je 2004. godine u Puli i prema svojem programu rada bavi se očuvanjem nacionalnog i kulturnog identiteta srpske nacionalne manjine na području grada Pule i Istarske Županije.
Aktivnosti društva realizirane su kroz likovno-kreativnu radionicu za djecu i odrasle, dopisno-konzultativnu nastavu srpskog jezika i kulture, malu školu ćiriličnog pisma, malu školu računala, obilježavanje vjerskih praznika, godišnjice i obljetnice te etno zbirku.