Novosti

24/05/2011

Održan Caffe sa sindacom

Danas je u Komunalnoj palači održan Caffe sa sindacom, mjesečno druženje gradonačelnika s novinarima. Gradonačelnik je iznio kratku retrospektivu onoga što je napravljeno u dvije godine novog mandata.
Gradonačelnik je naglasio kako je Grad Pula dobio certifikat kvalitete ISO 90012008, broj zaposlenih u gradskoj upravi smanjen za 13 posto dok je učinkovitost povećana. Obrazložio je to preuzetim neriješenim predmetima za izdavanje građevinskih i lokacijskih dozvola čiji su broj smanjili za čak 75 posto. Ponosan je na uvođenje e-poslovanja čime je Grad Pula prvi u Hrvatskoj u potpunosti prešao na e-poslovanje, ali je i prvi po pitanju objedinjenih javnih nabava čime su ostvarene značajne uštede.
U području infrastrukture istaknuo je izgradnju CS Stoja i Luka čime su fekalne vode preusmjerene na pročistač Valkane te je zagađenje smanjeno za 40 posto. Rekonstruiran je pročistač na Valkanama te je dovršena CS Riviera i kolektor u Kolodvorskoj ulici.
U tijeku su radovi na CS Veli Vrh i Šijanskom kolektoru čime će se u potpunosti riješiti pitanje fekalnih voda.
Projektom plinofikacije izgrađen je visokotlačni vod iz Galižane prema Puli te se krenulo u izgradnju plinskih instalacija u Puli.
Što se prometa tiče naglasio je dovršetak kilometra četverotračne pulske zaobilaznice te je dodao kako je jutros u promet pušten prvi montažni kružni tok što će pomoći protočnosti i sigurnosti prometa. Pula je dobila 779 novih parkirnih mjesta i to kod Rojca, Mornaričke bolnice i stadiona Aldo Drosina.
Pula je, što se tiče oborinske odvodnje, prva izgradila kišne vrtove u Nazorovoj ulici te je u tijeku izrada koncepta rješavanja pitanja oborinskih voda kako bi se to pitanje riješilo u potpunosti. Grad je uveo moderan i ekološki prihvaljiv sustav javne rasvjete te je smanjeno svjetlosno zagađenje.
Miletić je istaknuo dovršenu OŠ Veli Vrh, nadograđene škole Šijana i Veruda i rekonstruirane škole Centar, Kaštanjer i škola za odgoj i obrazovanje. Predškolski dio unaprijeđen je izgradnjom vrtića u sklopu kompleksa Veli Vrh te je prošle godine uveden univerzalni upis, a isto tako izjednačene su i cijene upisa u privatne i gradske vrtiće.
Što se tiče područja sporta, dovršen je gradski stadion Aldo Drosina, koji svaki dan koristi više od 300 djece dok je na Verudi uređena nova atletska staza.
Nastavljeno je sa uređenjem zelenih površina te je u 2010. godini uređeno 1560 m2 zelenih površina. U suradnji s Natura Histricom nastavljeno je uređenje Šijanske šume, dok je po pitanju zaštite okoliša napravljen iskorak u programu selektivnog prikupljanja otpada.
O značajnim infrastrukturnim projektima istaknuo je izgradnju CGO Kaštijun za kojeg je Europska komisija pridodala 18 milijuna eura bespovratnih sredstava. Uskoro se očekuje i proširenje gradskog groblja za još 1.123 mjesta.
Socijalni je program, unatoč krizi, povećan. Godišnje Grad Pula pomaže više od 5.000 sugrađana i pomaže umirovljenicima nižih prihoda. 
Na novinarski upit o tri najvažnija buduća projekta Grada, gradonačelnik je iznio tri planirana projekta.
Kao prioritet naveo je potpuno rješavanje projekta odvodnje fekalnih voda, odnosno dovršetak obalnog kolektora i Flaciusove ulice što je preduvjet da se Riva proširi i Pula vrati moru. Drugi važan projekt je stavljanje u funkciju bivših vojnih zona i otvaranje novih radnih mjesta, a treći je održavanje društvenog standarda kako bi se zadovoljile potrebe građana.
Na novinarski upit o punjenju gradskog proračuna, Miletić je pojasnio kako je ugrožena likvidnost, odnosno otežano je podmirenje obveza. Ukupno gledajući osjeti se značajan pad na prihodovnoj strani koju čini porez na dohodak i zakupnina prostora.
Na upit da prokomentira prozivke predsjednika SIK-a Bruna Bulića, Miletić je rekao da kada je prihvatio dužnost gradonačelnika, obećao da će mu na prvom mjestu biti interes svih građana te da neće prihvatiti ucjene kako bi se zadovoljili parcijalni interesi. Ujedno je poručio da su građani ti koji će procijeniti kako tko radi svoj posao.