Novosti

31/05/2011

Učenici Istarske županije na razmjeni iskustava u Francuskoj

Grupa od trideset učenika i njihovih profesora iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu i Gimnazije te porečke Srednje škole Mate Balote vratila se iz Francuske nakon sedmodnevnog boravka u Villefrancheu-de-Rouergueu. Ondje su boravili na poziv ovog grada od 15 - do 21. svibnja.
Nakon bratimljenja između Villefranche-de-Rouerguea i Pule, ovaj posjet jedna je od prvih akcija tijekom koje se nastojao konkretizirati europski projekt Comenius Regio koji obuhvaća aktivnosti na polju kulture (učenje stranih jezika), gastronomije (domaći/regionalni prehrambeni proizvodi visoke kvalitete, ekološka poljoprivreda,) gospodarstva, trgovine, regionalnog identiteta i ekologije.
Tijekom boravka učenici su se upoznali s načinom rada tri srodne srednje škole, posjetili kulturne ustanove, hotele, farme te razgledali kulturno-povijesnu baštinu grada. Nezaboravni posjeti bili su oni Svemirskom centru u Toulousu, srednjevjekovnim gradovima u okolici, vinskim podrumima i stočarskim farmama. S gradonačelnikom i ostalim gradskim dužnosnicima Villefranche-de-Rouerguea posjetili su Memorijalni centar, gdje se u II. svjetskom ratu dogodila "pobuna Hrvata" u kojoj su poginuli mnogi mladi Hrvati.
Predstavnici pulske Javne vatrogasne postrojbe boravili su također u Villefranche-de-Rouergueu na poziv njihovih francuskih kolega.
Svim sudionicima ovo će putovanje ostati u sjećanju prvenstveno zbog ljubaznosti i gostoprimstva domaćina, novim poznanstvima i prijateljstvima te po novim iskustvima stečenim u lijepim krajevima Aveyrona.