Novosti

31/05/2011

Potpisan ugovor o financiranju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun

U Poreču je jučer, 30. svibnja 2011.godine potpisan ugovor za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun u vrijednosti od gotovo 40 milijuna eura kojem je nazočio pulski gradonačelnik Boris Miletić.
Ugovor su potpisali predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, istarski župan Ivan Jakovčić, ministar zaštite okoliša Branko Bačić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Zlatko Ivaniš i direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić.
Ugovorom je definirano da će za izgradnju centra 18,9 milijuna eura biti iskorišteno iz bespovratnih fondova EU-a, Fond za zaštitu okoliša osigurao je 6,4 milijuna, dok će Istarska županija zajedno s gradovima i općinama izdvojiti 13,8 milijuna eura.
Predsjednica Vlade istaknula je da je Kaštijun, uz centre Marinšćina u Primorsko-goranskoj i Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji, jedan od velikih projekata koje je Vlada predložila Europskoj komisiji za financiranje, a ukupna vrijednost sva tri projekta iznosi gotovo sto milijuna eura, od čega je znatan dio sredstava iz europskih fondova.
"Sve je to još jedan važan most u jačanju turističkih potencijala kako bi ovaj dio Hrvatske bio još primamljiviji za goste koji će doći. Želimo postati turistički brend - čista zemlja s puno čiste vode i prelijepim čistim morem. Zbrinjavanje otpada je iznimno važno za Hrvatsku jer je i to jedan od preduvjeta za jačanje turizma" rekla je Kosor i dodala da Vlada planira uložiti dodatnih milijardu i pol eura u zbrinjavanje otpada u Hrvatskoj.
Direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić predstavila je projekt izgradnje županijskog centra za zbrinjavanje otpada. Prvi radovi trebali bi započeti u jesen 2012. godine. Rekla je da je ovih dana objavljen međunarodni natječaj za izvođača radova koji je otvoren do kraja kolovoza te da se uskoro očekuje raspisivanje natječaja za nadzor i opremu.
Kompletna izgradnja centra u svim fazama bit će oko 75 milijuna eura, od čega je 30 milijuna bespovratnih sredstava iz EU i Fonda za zaštitu okoliša. Bespovratna se sredstva moraju iskoristiti najkasnije do 2014. godine do kada centar mora biti i izgrađen.