Novosti

13/06/2011

Galerija Antun Motika

U sklopu obilježavanja  Dana Grada Pule 2011. godine, otvorena je izložba Antun Motika "Izbor iz donacije za stalni postav" kojom prigodom je inaugurirana  Galerija Antun Motikana II katu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.
Prema želji Antuna Motike da dio svoga raskošnog opusa ustupi rodnom gradu,  uz pomoć obitelji dr. Dušana Motike, nećaka slavnog slikara te povijesničara umjetnosti, glazbenog i likovnog kritičara pok. gospodina Darka Glavana donacija je i realizirana 2006. godine. Kako je Darko Glavan bio službeni čuvar Zbirke Antun Motika pohranjene u zagrebačkom muzeju Mimara, osim doniranih djela u Pulu su stigle i inventarne knjige sa relevantnim podacima o umjetninama koje je Glavan katalogizirao za Motikina života u svojstvu kustosa Muzeja Mimara. Zbirka Antun Motika sastavni je dio Zbirke umjetnina Grada Pule. Od prvog predstavljanja dijela Zbirke 2007. godine do danas puljani i njihovi gosti vidjeli su preko 200 radova stručno obrađenih i opremljenih djela kroz 8 izložbenih postava u Gradskoj galeriji u Kandlerovoj ulici.
Na stalnom postavu u INK Gradskom kazalištu Pula predstavljeno je 68 slika, crteža i fotokolaža, 4 skulpture, 5 albuma crteža  te dvije ilustrirane priče: "Put na mjesec" i "Crvena brada", 15 brončanih medalja te 18 eksperimenata odnosno reljefa na aluminijskoj foliji.
Zbirka Antun Motikasastoji se od djela dokumentarne vrijednosti iz Motikinog pred akademskog razdoblja, potom akvarela, gvaševa, tempera i ulja nastalih od 1929. do 1940. i kasnije, crteža većeg formata od kojih najveći dio otpada na skice i predloške za realizacije skulptura u staklu i keramici. Donaciju čine još i četiri skulpture, medalje u bronci, aluminijske folije i pedeset slikarskih eksperimenata. Poseban segment zbirke čini dvadeset albuma s crtežima, fotokolažima, fotoeksperimentima i dvije ilustrirane priče nastale u pazinskoj gimnaziji.
Što se tiče obrade Zbirke Antun Motika, za sva su djela ispisane klasične inventarne kartice, u koje su uneseni relevantni podaci za muzeološku obradu i novi inventarni brojevi. Radi se o ukupno 1784 inventirana predmeta sa 6316 jedinica. Postupak digitalizacije Zbirke Antun Motikaje u tijeku.
Od ukupno 1564 crteža za sada je restaurirano  40 najugroženijih i najoštećenijih, kojima je zbog mehaničkih oštećenja, prašine, neadekvatnih ljepljivih traka i loše kvalitete papirnog nosioca, bila potrebna hitna konzervatorsko-restauratorska intervencija kojom bi se zaustavilo daljnje propadanje. Crteži su rađeni u tehnici smeđeg krejona, tuša i većinom ugljena (samog) ili kombinirano sa bijelom temperom, olovkom i smeđim tušem. Iz signiranih crteža razvidno je da su nastali u razdoblju od 1940. do šezdesetih godina XX stoljeća.
Zbirka umjetnina Grada Pule koju sačinjavaju Zbirka istarskih autora, Umjetnička zbirka i Zbirka Antuna Motike, temeljem Rješenja Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, dobila je svojstvo kulturnog dobra. Rješenje nadležnog Ministarstva zaprimljeno je 30. svibnja 2011. godine.
Zahvaljujući uspješnoj i dobroj suradnji sa Muzejskim dokumentacijskim centrom, tijekom svibnja 2011. godine osigurana je, bez financijske naknade, implementacija nadogradnje nove verzije Integriranog informacijskog sustava M++ sa modulom za obradu sekundarne dokumentacije S++.