Novosti

29/06/2011

17. međunarodni kazališni festival PUF

Povodom 17. međunarodnog kazališnog festivala PUF koji će se održati od 1. do 5. srpnja, organizator Branko Sušac sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Vera Radolović i pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica održali su u Jazz baru Fiorin konferenciju za tisak na kojoj je najavljen program Festivala.
Tijekom pet festivalskih dana  uprizorit će se devet predstava.
U petak, s početkom u 20.30 sati, INK će ugostiti studentski teatar Lero iz Dubrovnika koji će u Pulu donijeti miris i doživljaj Dubrovnika s predstavom Psyche Pelingrada.
Istoga dana u 22 sata, u dvorištu Arena trikotaže održat će se Anno Domini u češko-hrvatskoj koprodukciji, režisera Žana Loosa. Kao i prethodni Anno Domini održat će se u nekazališnom prostoru što je determinirano samom okosnicom projekta.
MMC Luka će u subotu, 2. srpnja ugostiti Akademiju za vizualne umjetnosti iz Ljubljane gdje će se izložiti selektirani foto i video radovi. Akademija se po prvi puta predstavlja u Puli, po pozivu Međunarodnog kazališnog festivala PUF. Na izložbi će biti predstavljena retrospektiva izabranih djela smjera likovna umjetnost i konceptualizacija prostora. Zastupljen je medij fotografije, videa i filma. Izložba je otvorena do 5. srpnja.
U 20.30 sati INK ugošćuje Ister teatar iz Srbije koji će izvesti predstavu Pustinja.
Istoga dana u 22 sata parkiralište CGU Rojc postaje kazališna pozornica uz puno pirotehnike gdje će teatar Tol iz Belgije izvesti predstavu Srca anđela.
U nedjelju, 3. srpnja, u 20.30 sati Ivana Nataša Turković izvest će performans "Buto - Neto" na trgu Portarata.
U ponedjeljak, 4. srpnja u 22 sata, Park grada Graza postaje kazalište gdje će trojac, Adam Read iz Australije, Spyridon Paterakis iz Grčke i Barbara Pradzynska iz Poljske izvesti predstavu The Garden. U predstavi su korišteni elementi vizualnog i fizičkog teatra te klaunarenje koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.
Na ovom festivalu bit će i poezije - dolazi Enes Kišević s kojim će svi zainteresirani 4. srpnja moći provesti jutro u Jazz baru Fiorin. 

Svake će se večeri održavati i glazbeni program. Prve festivalske večeri bit će premijerno predstavljen glazbeni projekt "154th day of the year", dok je subota, 2. srpnja,  rezervirana za glazbenu večer uz disko-funk ritmove pulskog benda Light Cast.
Treća večer nastavlja s "igrama bez granica" za koje će se pobrinuti bend Gedore, dok će predzadnjeg dana festivala publiku zabavljati Jazz band Estate.
Festival službeno završava 5. srpnja nakon podjele nagrada 17. PUF-a uz goste iz Belgije orkestar  Le Ban de Chevigny. Svi koncerti počinju u 23,30 sati, a za zabavu do jutarnjih sati zadužen je DJ Filjo.
Festivalski klub, odnosno mjesto okupljanja gostiju Festivala nalazi se u dvorištu Arena Trikotaže, Riva 12.
 
Međunarodni kazališni festival PUF zaštitni je znak kulturnog života Pule, a osnovala ga je 1994. godine grupa hrvatskih kazališnih zanesenjaka, voditelja izvanistitucionalnih hrvatskih kazališta, "Inata" iz Pule, "Lera" iz Dubrovnika, "Daseka" iz Siska i "Pinkleca" iz Čakovca, dajući mu pečat kazališnih promišljanja.
Vera Radolović rekla je kako je veseli činjenica što započinje još jedan PUF, jer je to jedna od potvrda postojanja kreativnog impulsa u gradu, koji tijekom Festivala dodatno oživi.
Vladimir Torbica je pak naglasio da ovaj festival obogaćuje Pulu kao grad, pohvalivši to što se na jednom mjestu u tih nekoliko festivalskih dana okupi mnogo međunarodnih umjetnika iz različitih područja umjetničkog stvaralaštva,  od glume, plesa i slike do poezije i glazbe.