Novosti

30/06/2011

Nacionalni program 58. Festivala igranog filma u Puli

U Nacionalnom programu 58. Festivala igranog filma u Puli, koji će se održati od 16. do 23. srpnja 2011. bit će prikazano 19 ostvarenja, od čega 10 u Glavnoj sekciji, a 9 u Sekciji manjinskih koprodukcija.
U Glavnoj je sekciji Nacionalnog programa pet filmova nastalih temeljem scenarija odobrenih na javnim pozivima HAVC-a, a pet su nastali kao nezavisne produkcije, te su odlukom HAVC-a dobili naknadnu financijsku potporu.
U tri ovogodišnja hrvatska filma u glavnim su ulogama djeca - to su povijesni "Lea i Darija" Branka Ivande, te dječji s elementima fantastike "Koko i duhovi" Danijela Kušana i "Duh babe Ilonke" Tomislava Žaje. Slijede dvije drame ljubavno-obiteljske tematike "Kotlovina" Tomislava Radića te "Korak po korak" Biljane Čakić-Veselič. Prikazat će se i tri kriminalistička trilera: psihološki "Ćaća" Dalibora Matanića, noirovski"Mrak" Dana Okija te "Fleke" Alda Tardozzija, ratna drama "Josef" Stanislava Tomića te erotska humorna drama "7 seX 7" Irene Škorić. Šestoro je redatelja debitanata: Kušan, Žaja, Čakić Veselič, Tardozzi, Tomić i Škorić, a među četiri iskusnija su Matanić i Oki te veterani Radić i Ivanda.
Najveći novitet ovogodišnjeg festivala su digitalne projekcije u Areni - svi hrvatski filmovi prikazivat će se digitalno. U Areni i Kinu Valli koristit će se 2K projektori i DCP serveri, dok će u Areni filmovi biti prikazivani i s projektora DP2K-32B, koji je uvršten u Guinessovu knjigu rekordakao najsvjetliji projektor na svijetu.

Ove godine Festival prikazuje čak 13 filmova iz regije, od čega je 7 u programu manjinskih koprodukcija: slovenski "Piran-Pirano" Gorana Vojnovića i "Laku noć, gospođice" Metoda Peveca, bosansko-hercegovački "Belvedere" Ahmeda Imamovića, srbijanski "Neprijatelj" Dejana Zečevića, "Bijeli lavovi" Lazara Ristovskog i "Kako su me ukrali Nijemci" Miše Radovanovića te crnogorski "Lokalni vampir" Branka Baletića. Osim regionalnih koprodukcija tu je i jedna s Danskom - "Soba 304" Brigitte Staermose i jedna s Njemačkom - "Max Schmelling" Uwea Bolla.
5 filmova iz regije je u Međunarodnom programu: makedonski "Majke" Milče Mančevskog, slovenski "Circus fantasticus" Janeza Burgera te srbijanski "Montevideo - Bog te video" Dragana Bjelogrlića, "Cinema Komunisto" Mile Turajlić i "Šišanje" Stevana Filipovića, dok je u Dječjem programu slovenski Mi idemo svojim putem Mihe Hočevara.



Ovogodišnjim ocjenjivačkim sudom Nacionalnog programa predsjedavat će filmski kritičar i redatelj Živorad Tomić, a članovi će biti scenograf i redatelj Vladimir Tadej, redatelj i scenarist Goran Dević, glumica Nataša Janjić i snimatelj Stanko Herceg. Ocjenjivačkim sudom Međunarodnog programa predsjedavat će Paul Bradley, glavni producent tvrtke Merchant-Ivory; a članovi su talijanski filmolog Paolo Minuto, bivši dugogodišnji predsjednik Talijanske i Svjetske federacije kino klubova, te kanadski glumac Niels Schneider, dobitnik Nagrade Chopard za glumačko otkriće 2010. godine u Cannesu.