Novosti

06/07/2011

Otvorena spojna cesta Peličeti - Pomer

Danas je svečano otvorena spojna cesta St. Peličeti - Pomer, a tim je povodom na kružnom toku na Medulinskoj cesti održana konferencija za medije na kojoj su bili gradonačelnik Pule Boris Miletić sa suradnicima,  župan Ivan Jakovčić, dožupan Vedran Grubišić, načelnik Općine Medulin Goran Buić, direktor Bina Istre David Gabelica i Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu. 
Riječ je o projektu vrijednom 24 milijuna eura koji otvara mogućnost brzom pristupu jugu Istre i gradu Puli, a načelnik Općine Medulin Goran Buić rekao je kako je ovo povijesni dan za Općinu Medulin, budući da su dobili direktnu spojnu cestu na Istarski Ipsilon, te je zahvalio svima koji su radili na ovom projektu. 
Župan Jakovčić svečano je otvorio cestu ustvrdivši kako je ovakva prometnica od pamtivijeka željena. "Ovo je prava pulska zaobilaznica koja će prometno uvelike rasteretiti sam grad, a kada se riješe kružni tok u Šijani i cesta od aerodroma do St. Peličeti, imat ćemo doista moderne prometnice u ovom dijelu Istre" zaključio je župan. Direktor Bina Istre David Gabelica je istaknuo kako je ovaj projekt bilo relativno jednostavno izvesti zbog dobre suradnje regionalne vlasti, institucija i Vlade RH. Državni tajnik Mihotić izrazio je zadovoljstvo učinjenim te ustvrdio kako je u pitanju pravi način kojim Vlada nastoji realizirati i ostale projekte sustavom koncesije.
Spojna cesta Peličeti - Pomer ima trostruku funkciju; služi kao pristupna cesta prema južnom dijelu Istre, kao pulska zaobilaznica te predstavlja povlašten itinerar za turistički promet. Spojna cesta dugačka je osam kilometara, ima dva prometna traka, a na sjeveru je spojena s Istarskim ipsilonom preko čvora Pula te ima pet križanja s lokalnom cestovnom mrežom, od kojih su četiri kružna toka. Projekt obuhvaća jedan vijadukt (Valtura 250 m) i četiri podvožnjaka koji su dio putnih prolaza, dok je izvedba radova zahtijevala brojna preslaganja postojećih komunalnih instalacija posebice u blizini Pomera. Rasvjeta je predviđena na svim raskrižjima, zbog čega je bilo potrebno izgraditi priključke na HEP-ovu mrežu te dodatne trafo stanice. Spojna cesta dio je strategije koju su definirali Županija, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i tvrtka Bina Istra kako bi se Istarski ipsilon što bolje povezao sa sekudarnom cestovnom mrežom, tako da se paralelno s izgradnjom autoceste, grade besplatne dionice cesta nižeg ranga.