Novosti

08/07/2011

Najveći program 58. Pule u neovisnoj Hrvatskoj

Po broju filmova ovogodišnji će, 58. po redu Festival igranog filma u Puli biti najveći u 20 godina neovisne Hrvatske, i to u svim filmskim programima. Podatak je to kojeg je na današnjoj medijskoj konferenciji iznio umjetnički ravnatelj Zlatko Vidačković, a producentica Festivala Tanja Miličić njegovu je tvrdnju potkrijepila i točnim brojem naslova: ove će godine na Festivalu biti prikazano 176 filmova.
Ravnateljica Festivala Zdenka Višković-Vukić otvorila je konferenciju informacijama o tijeku organizacijskih priprema Festivala. Ove će godine tako na Kaštelu, na kojem se program otvara sutra, u subotu 9. srpnja u 21,30 filmom Trofejna ženaFrancoisa Ozona, biti novi stolci, crne boje, koji neće služiti samo za potrebe 58. Pule, već i za sva ostala događanja na toj divnoj lokaciji. 
Umjetnički je ravnatelj Vidačković potom u kratkim crtama predstavio međunarodni program Europolis-Meridijani i retrospektivu Jamesa Ivoryja, a posebno se usredotočio na program svečanog otvaranja u subotu 16. srpnja čiji je i scenarist. Samo otvaranje biti će izravno prenošeno na Hrvatskoj televiziji, a pored brojnih filmskih isječaka moći će se vidjeti i tri iznimno atraktivne glazbeno-scenske točke. Prvak Berlinskog državnog baleta Leonard Jakovina i solisti Baleta HNK u Zagrebu Daniil Yastrebov, Eugen Dobrescu, George Baldovin, Roger Neves i Edgar Castillo izvest će plesnu točku nadahnutu glasovitim filmom Metropolisu koreografiji Staše Zurovca, a gudački kvartet Porin izvest će hrvatsku himnu i tri kratke filmske teme Bernarda Herrmanna povodom stogodišnjice rođenja ovog istinskog velikana filmske glazbe. Svečano otvaranje trajat će 45 minuta, a za kraj će nastupiti i Gabi Novak s pjesmom iznenađenja kojom će najaviti svoj koncert filmskih songova koji se održava dan kasnije u Circolu.
Producentica Festivala Tanja Miličić u nastavku je medijske konferencije najavila početak prikazivanja dječjih matineja koje će se prikazivati od 9. do 15. srpnja, a prvi je film na rasporedu u Kinu Valli Tajna starog tavanaredatelja Vladimira Tadeja. Producentica Miličić posebno je naglasila ovogodišnji snažan iskorak u izravnoj komunikaciji Festivala i Puljana, odnosno pulskih gostiju, putem brojnih plakata, tzv. "stopica" koje će označavati bitne festivalske lokacije, ali i putem brojnih projekcija foršpana filmova na Portarati. Ovogodišnja je novost i dječji žiri koji će ocjenjivati filmove iz dječjeg programa, a već tradicionalno svoj sud o filmovima će dati i mladi filmofili. Ove ih se godine prijavilo njih dvadeset i dvoje, i to ne samo iz Pule, već i iz Rijeke, Splita, Zagreba, ali i Češke te Sjedinjenih Američkih Država.
Posljednje minute medijske konferencije pripale su voditeljici marketinga Sandri Petrović Dishpalli koja je predstavila autokuću Autowill, ovlaštenog Opel i Chevrolet partnera, koja se pobrinula za službena vozila 58. Festivala igranog filma u Puli. Predstavnik Autowilla, voditelj prodaje u Puli Robert Vodopia, upoznao je prisutne sa četrdesetgodišnjim razvojem autokuće Autowill te je naglasio kako je suradnja s Festivalom velik iskorak za tu tvrtku jer im je vrlo važan društveni angažman u regiji. Najavio je i atraktivnu nagradnu igru koja će sretnike odvesti na skijanje, a svi zainteresirani za trajanja Festivala moći će dobiti 20% popusta na usluge Autowilla.