Novosti

08/07/2011

Gradske stipendije za zadržavanje obrazovanih kadrova i deficitarna zanimanja

Grad Pula sustavno ulaže u poticanje obrazovanja za deficitarna zanimanja kao i na zadržavanju visokoobrazovanog kadra u Puli. Kako bi se postojeći Pravilnik za dodjelu gradskih studentskih stipendija u novoj akademskoj godini 2011./2012. dodatno poboljšao, Grad Pula zatražio je od Zavoda za zapošljavanje Pula preporuke za politiku stipendiranja. Potez je to kojim se želi unaprijediti politika zadržavanja visokoobrazovanih kadrova i poticanja obrazovanja za deficitarna zanimanja, a što je u skladu sa zacrtanom strategijom razvoja Grada.
Kriteriji za dodjelu stipendija definirani su Pravilnikom u koji će se, sukladno povratnim informacijama iz Zavoda za zapošljavanje, unijeti izmjene, kako bi politika stipendiranja pratila realne potrebe i stanje na terenu. Stipendije se dodjeljuju putem Odjela za društvene djelatnosti, a u tekućoj su godini, u skladu s kriterijima definiranim prema mišljenju Zavoda za zapošljavanje Pula, prednost za ostvarenje stipendija imali studenti prirodnih znanosti - biologije, kemije, fizike i matematike; tehničkih znanosti - arhitekture, brodogradnje, građevinarstva, strojarstva, elektrotehnike, geodezije i informatike te studenti medicine.
Pored odabira zvanja, Pravilnikom je uređeno i da se studenti boduju prema uspjehu koji postižu, tako da se na prosjek ocjena iz prethodne akademske godine koji treba biti 3,50 i veći, odnosno 4,00 i veći kod studenata prve godine dodaje još pet bodova. Istovremeno, prag za studente ostalih zanimanja je viši pa tako njihov prosjek ocjena s prethodne godine studija mora biti najmanje 4,00 odnosno 4,50 za studente prve godine.
Na ovaj način gradska vlast želi potaknuti visokoobrazovane mlade kadrove da svoj profesionalni put utkaju u razvoj svoga grada, omogućujući im bezbrižno studiranje i lakše zapošljavanje.