Novosti

12/07/2011

Obilježavanje 155. obljetnice rođenja Nikole Tesle

Predavanjem o životu Nikole Tesle članovi Srpskog kulturnog društva "Nikola Tesla" obilježili su u svojim prostorima u Rojcu 155. obljetnicu rođenja ovog velikog izumitelja iz Smiljana kraj Gospića, koji je svojim patentima zadužio cijeli svijet.
O Tesli je prilično iscrpno govorio profesor matematike Milan Čubrilo. Podsjetio je na Teslin put od rođenja u obitelji gdje su muški članovi bili ili svećenici ili oficiri, preko njegovog školovanja u gimnazijama u Gospiću i Karlovcu, kada se jako zainteresirao za predavanja o polarnoj svjetlosti. Nakon tehničke škole u Grazu zapošljava se u centralnom telegrafskom uredu i izumljuje aparat za pojačanje glasa kod telefona, što je početak njegovog stvaralačkog rada. Godine 1884. odlazi u SAD gdje se zapošljava u Edisonovoj kompaniji Machine works, ali ubrzo odlazi radi razilaženja s Edisonom po pitanju korištenja izmjenične struje te tri godine kasnije u New Yorku osniva Tesla Electric Company i kreće sa serijom patenata. Njegov izumiteljski niz nastavlja se nakon posjeta Lici 1889. kada registrira još 80 patenata među kojima je i električna žarulja, a tri godine kasnije predlaže upravi Zagreba da izgradi posebnu hidroelektranu izmjenične struje.
Priča o Tesli je poduža, broj njegovih izuma i registriranih patenata poprilično brojan, a njegov utjecaj, to je općepoznato, vidi se i danas.
Osim predavanja, u sjedištu SKD-a "Nikola Tesla" u Rojcu postavljena je i izložba za što je bila zadužena Branka Daić Bursać. U jednoj prostoriji izložene su fotografije starih kuća, tradicionalnog autohtonog dinarskog tipa gradnje kakve postoje u sjevernoj Dalmaciji, Baniji, Lici i Kordunu, gdje žive hrvatski Srbi, a u drugoj su izložene narodne nošnje pripadnika srpske nacionalne manjine iz sjeverne Dalmacije i Like.
Članovi Društva i poštovaoci Nikole Tesle također su kao i svake godine od svog osnivanja položili cvijeće na njegovu bistu u parku kod Elektroistre.