Novosti

14/07/2011

Otvoren muzejsko-galerijski prostor Crkve Sveta Srca

Danas je svečano otvoren preuređeni muzejsko-galerijski prostor Crkve Sveta Srca, a svečanost je okupila brojne ugledne goste. Među prisutnima je bio zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin, pročelnik Upravnog odjela za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica te ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, koji je ukratko predstavio dinamičnu povijest ove jedinstvene građevine.
Ravnatelj Arheloškog muzeja Istre iznio je kratki povijesni pregled rekavši da u starom gradu u Puli nalazi se crkva Srca Isusova i Marijina koja se skraćeno naziva crkvom Svetih srdaca ili Sveta srca, po redovnicama koje su je osnovale. Crkva s pripadajućim samostanom izgrađena je 1908. godine, s izrazitim elementima kasnobaroknog klasicizma, po projektu koji je započeo Virgilio Volpi, a dovršio Domenico Malusa. Duga je 34,60 m, široka 14,70 m, a visoka 15,30 m. U planu je bila i izgradnja zvonika visokog 26 metara, po prvom planu na začelju crkve, a po drugom ispred crkve, što nikada nije ostvareno. Redovnice su napustile crkvu i samostan krajem 2. svjetskog rata i otada se objekt više nije koristio, do 1958. od kada je Crkvu Sv. Srdaca koristio Arheološki muzej Istre kao depo. Zbog nemogućnosti obnove crkve došlo je do urušavanja krova, a uslijed loše gradnje građevine, koja je temeljena na nasipu, došlo je do slijeganja terena ispod apside te njezinog odvajanja i pucanja.
Rekao je zatim da je  Arheološki muzej Istre je krajem 80-ih godina 20. stoljeća pokrenuo inicijativu za obnovu crkve, radi utemeljenja Muzejsko-znanstvenog centra, koji bi bio smješten u tom prostoru. Početkom 90-ih godina arheološki materijal koji je čuvan u crkvi premješten u Fort Bourguignon, a na crkvi je promijenjen krov.
Projekt obnove crkve započeo je tijekom 2007. godine, a iako je prvotno planirano da se preuredi u srednjovjekovni lapidarij, prevagnula je ideja o Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca.
Preuređeni objekt koncipiran je kao multimedijalni prostor koji može primati izložbe muzejskog i galerijskog tipa, ali i kao mjesto održavanja predavanja, kongresa, znanstvenih tribina, predstava, koncerata, filmova, festivala i slično. Poseban je napor uložen kako bi cjelokupni prostor bio dostupan osobama s invaliditetom pa je u crkvi ugrađena vertikalna platforma i sanitarni čvor, kao i posebna rampa kojom osobe s invaliditetom mogu ući u crkvu. U crkvi su u bočnim brodovima dograđene galerije spojene mostom. Apsida je pregrađena i zatvorena velikim zidom na koji se preko projektora mogu projicirati filmovi i prezentacije. Ugrađen je sustav grijanja i hlađenja kako bi prostor mogao biti korišten tijekom cijele godine te je postavljen je sustav rasvjete, nadzorni i alarmi sustav i ozvučenje, dok je okolni prostor uređen za korištenje u svrhu manifestacija.
Zamjenik gradonačelnika Pule Fabrizio Radin pohvalio je realizaciju ovog projekta i nadasve djelatnike Arheloškog muzeja Istre koji su, kako je rekao, nenametljivo, tiho i samozatajno napravili veliki posao u uređivanju ove građevine. Pohvalio je i to što će ova crkva postati mjesto prezentacije kulturnih sadržaja za turiste tijekom ljetnih mjeseci, ali i centar kulturnog života grada Pule i Istarske županije tijekom čitave godine. 
Ovom je prilikom otvorena  izložba "Pula - rađanje grada", na kojoj su predstavljeni arheološki nalazi s lokaliteta Ulica Castropola.
"Na lokalitetu Castropola istraživalo se četiri godine (od 2005. do 2009.) na 4400 m2, a prema pronađenim arheološkim nalazima može se pratiti razvoj grada u razdoblju od tri tisuće godina budući da najstariji materijal potječe iz vremena oko 1000 godina prije Krista" rekla je prilikom otvaranja izložbe autorica Alka Starac.