Novosti

22/07/2011

Korak po korak u Mraku: Ili jesi ili nisi!

Još je jedan debitantski film 58. Pule predstavljen na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Riječ je o filmu Korak po korakredateljice Biljane Čakić Velelič. Kako je sama objasnila, do postprodukcije naslov filma je bio Prevoditeljica, no budući da film istog imena već postoji, odlučila se za, ništa manje značajan naslov Korak po korak. Scenaristica, prema čijoj knjizi je snimljen film, Lydia Scheuermann Hodakizrazila je sreću što joj se u zadnjoj fazi rada pridružio i poznati Branko Šà¶men(Samo jednom se ljubi). Šà¶men je ustvrdio kako mu je bilo zadovoljstvo surađivati s redateljicom, te je izuzetno zadovoljan filmom. Biljana Čakić Veselič i sama je bila ratna reporterka, te je željela prikazati žensku stranu rata, ono što je i sama vidjela i doživjela u ratu. Naglašava kako je željela ženama koje su bile pogođene ratom, a o kojima se ne govori, pružiti svojevrsnu katarzu.
Glumac Nenad Cvetkoispričao je kako je tempo na snimanju bio iznimno snažan, pa se stoga nisu stigli niti posvađati, ali niti posebno zbližiti. Nije pogledao film, a ne zna ni hoće li, pošto nikada ne gleda svoje filmove, no u Arenu će svakako doći. Na to se glumica Božidarka Frajtnašalila kako ona nema takav problem, pošto se voli gledati na ekranu. Oduševljena je i zahvalna na pozivu Biljane Čakić Veselič, te je istaknula kako se veseli svakom novom radnom danu. Iako glavna glumica Ksenija Marinković nije stigla na konferenciju, svi su oduševljeni njezinom energijom i radom. Pogotovo Vera Zimakoja, kako kaže, patološki ju voli, jer je "zvijer od žene i glumice". Mladi glumac Hrvoje Percizrazio je oduševljenje radom na filmu, te zadovoljstvo postignutim.
Za kraj je redateljica izjavila kako možda neki neće voljeti film, nekima se neće sviđati njezina režija ili neki drugi aspekt filma, no naglašava kako će se svi trebati složiti u jednom: hrvatski su glumci the best!
Nakon prošlogodišnje Predstave, redatelj Dan Oki, na novinarskoj konferenciji koja je uslijedila predstavio je svoj novi film Mrak. Kako mu je ovo drugi dugometražni igrani film u karijeri, istaknuo je kako sve lakše i bolje plivau narativnoj filmskoj strukturi. Sretan je što će, za razliku od prošle godine, film biti prikazan u Areni. Mraknije nadahnut istinitim događajima, no kaže kako se stvarni život vrlo lako može iščitati iz filma, što mu je iznimno drago. Iako je film proizveden u nezavisnoj produkciji, glumci, redatelj i cijela filmska ekipa imali su mnoge probe u sklopu nastave na Umjetničkoj akademiji sveučilišta u Splitu. Iznimno mu je drago što je oko njega bila mlada i entuzijastična ekipa koja je uživala raditi na projektu. Iako je cijela predprodukcija i produkcija napravljena u Splitu, postprodukcija je ipak odrađena u Zagrebu, zajedno s montažom pod vodstvom Davora Švaića. Mladom direktoru fotografije Raulu Brzićuovo je druga suradnja s redateljem, a kroz razgovor su vrlo brzo došli do zaključka kako bi za film bilo bolje da je snimljen u crno-bijeloj tehnici, te bi tako neo-noir stil više došao do izražaja. Iznimno je zadovoljan postignutim, baš kao i Vjeran Šalamon, kompozitor i majstor tona. Naglasio je kako je želio što više nepotrebnih tonova izbaciti i ostaviti samo one najpotrebnije. Glumice Petra Težaki Matea Elezovićnaglasile su opušten i vrlo ugodan set, a svi se nadaju dobrom prijemu publike u Areni.
Posljednju novinsku konferenciju šestog festivalskog dana uveličala je jedna od najsjajnijih zvijezda hrvatskog filmskog neba, glumica Božidarka Frajt, kojoj je preksinoć u Areni svečano dodijeljena nagrada Vladimir Nazor za životni doprinos filmskoj umjetnosti.  Diva hrvatskog glumišta nepresušne energije i šarma iznijela je najsvježije dojmove te izrazila očaranost netom doživljenim trenutkom kada je pred publikom, koja joj se od srca poklonila dugim pljeskom, postala vlasnicom još jednog vrijednog priznanja.
Potom se osvrnula na svoju dugu i uspješnu karijeru, kao i bogatstvo njene glumačke osobnosti, u kojoj se vežu nevjerojatna životnost i prirodnost, što je komentirala tek potvrdnim osmijehom i simpatičnom pitanjem - pa što da ja sad tu kažem.
No, je li joj već dosadilo kad je uvijek iznova struka časti epitetom najbolje hrvatske glumice, bez imalo oklijevanja ispalila je "Ne!" te dodala kako kad je o komplimentima riječ, ne vrijedi ona stara - manje je više. Tajnu svog uspjeha ponajprije pripisuje profesionalnom motu da se uloge ne dijele na male i velike, već da se svakoj studiozno pristupa i prepušta jer i minuciozniji prostor jedne filmske role zahtijeva da se u njemu napravi ama baš sve što treba. "Ili jesi ili nisi" - zaključila je.