Novosti

08/08/2011

Ženska klapa Teranke osvojila Rusiju

Ženska klapa Teranke od četvrtka 28. srpnja do 3. kolovoza 2011. godine boravila je u ruskom gradu Sankt Petersburgu gdje su kao jedine predstavnice Hrvatske sudjelovale na IX International Festival of choral art"The Singing World": VII International choir competition.

Riječ je o jednoj od najvažnijih kulturnih manifestacija Rusije gdje zborovi iz svih zemalja svijeta, kako profesionalni tako i amaterski, nastupaju u najboljim koncertnim dvoranama St. Petersburga i natječu se u 11 kategorija. Teranke su na ovom prestižnom festivalu održale 2 koncerta i natjecale se u dvije kategorije: kategorija 6 (ženski, muški, mješoviti i dječji pjevački ansambli od 3-12 pjevača) i kategorija 10 folklorna glazba (ženski, muški, mješoviti i dječji zborovi sa neograničenim brojem sudionika i bez dobnog limita).

Teranke su u kategoriji 10 folklorna glazba pobijedile i osvojile veliki zlatni pehar sa pjesmama: Kaval sviri, Grlice moja mila i Bukovico dok su u kategoriji 6 osvojile 2. mjesto i srebrni pehar kao vice prvakinje ove kategorije sa pjesmama: Loza u škripu, Ave maris stella i Rusulica).

Festival, koji organizira umjetnički savez "Inter Aspect" pod pokroviteljstvom Odbora za kulturu i državne glazbene akademije u St.Petersburgu, okupio je 41 zbor i vokalni ansambl iz Rusije, Bjelorusije, Slovačke, Italije, Srbije, Kine, Brazila, Izraela,Ukrajine, Grčke, Švedske, Armenije,Švicarske i Hrvatske, a bio je usmjeren na uspostavljanje odnosa među zborovima koji su osim koncerata i samog natjecanja bili uključeni u glazbene radionice u klasi eminentnih dirigenata iz cijelog svijeta, koji su ujedno činili žiri natjecanja.

Na ovaj međunarodni festival Teranke su uspjele otputovati uz potporu Ministarstva Kulture Republike Hrvatske, Županije Istarske, Grada Pule te uz dio osobnih sredstava i potporu puhačkog orkestra grada Pule pod čijim okriljem djeluju od samoga osnutka.

Za ovaj veliki uspjeh, zaslužan je novi voditelj klape, Danijel Dražić kao i članice klape: Gordana Žgomba, Morena Peruško Butorac, Irena Vladisavljević, Melanie Andrić Vurušić, Jadranka Celić Bernaz, Kristina Puh, Diana Mirković te Tatjana Merkl.