Novosti

22/08/2011

Svečano obilježena 93. godišnjica potonuća "Viribusa Unitisa"

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović proteklog je vikenda boravio u Istri, a u subotu 20. kolovoza, sudjelovao je na svečanosti obilježavanja 93. godišnjice potonuća bojnog broda "Viribus Unitis" u pulskom akvatoriju otočića Sv. Andrija.

Manifestaciju pod pokroviteljstvom predsjednika RH, organizirao je Hrvatski časnički zbor Istarske županije u spomen na žrtve najveće pomorske tragedije u Puli koja se dogodila 1. studenoga 1918. godine, a u kojoj je prema procjenama, živote izgubilo oko 300 mornara i časnika bivše Carske i kraljevske mornarice, zajedno sa zapovjednikom Jankom Vukovićem Podkapelskim.

Svečanost je započela u crkvi Gospe od Mora točno u podne gdje je održana sveta misa na kojoj je prisustvovao i sam predsjednik Josipović koji je potom obišao i Mornaričko spomen-groblje. Nakon toga na Riječkom gatu uzvanici su se ukrcali na brodove Hrvatske ratne mornarice i isplovili na mjesto potonuća broda gdje je, zvukom sirena brodova HRM-a i sudionika ovogodišnjeg 8. Vargarola kupa, svečano položena spomen-ploča u more, na mjesto potonuća bojnog broda.

Uz brojne uzvanike svečanosti obilježavanja tragedije "Viribus Unitisa" prisustvovale su delegacije država i gradova iz Italije, Slovenije i Austrije, a na spomen-ploči našle su se zastave svih zemalja koje su tvorile Austro-Ugarsku Monarhiju: Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske, BiH, Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije, dok je za poginule članove židovske zajednice postavljena zastava Izraela.