Novosti

26/08/2011

Obilježena 20. godišnjica osnutka Specijalne jedinice policije "BAK Istra"

Otkrivanjem spomenika danas je u odmaralištu MUP-a RH u Valbandonu svečano obilježena 20. godišnjica osnivanja Specijalne jedinice policije "BAK Istra". Brojni bivši pripadnici jedinice, članovi obitelji poginulih i preminulih pripadnika, te brojni predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, prisjetili su se 27. srpnja 1991. godine kada je jedinica prvi put postrojena.

Nazočnima se pozdravnim govorom obratio načelnik PU Istarske i član Specijalne jedinice policije "BAK" Istra Mladen Blašković, koji je podsjetio na zbivanja prije 20 godina kada je u Valbandonu osnovana Specijalna jedinica policije, koju su činili policajci iz svih postaja iz Istre, te krenuli u obranu ratom zahvaćene Hrvatske. Prisutne je potom pozdravio i ministar unutarnjih poslova RH Tomislav Karamarko koji je istaknuo ulogu i značaj Specijalne policije u Domovinskom ratu, a potom i otkrio spomen obilježje kojega su od istarskog kamena izradili članovi kiparske udruge "Cave Romane", Šime Vidulin, Eros Čakić i Janko Mošnja.

Današnjoj ceremoniji, među ostalim, prisustvovali su i ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić, saborski zastupnici, gradonačelnik Pule Boris Miletić, predstavnici Istarske županije, gradonačelnici i načelnici istarskih gradova i općina te ostali uzvanici iz političkog, javnog i kulturnog života.

Inače, prvi sastav BAK-a činili su policijski službenici iz svih policijskih postaja tadašnje PU Pula, njih 78. Nakon prve borbene zadaće u obrani grada Petrinje, jedinica je sudjelovala u akcijama "Trokut", "Poskok 1", "Maslenica", "Poskok 2", "Medački džep", "Bljesak", "Oluja" te "Krug Dubrovnik". Po završetku ratnih zbivanja, BAK-ovi su, zajedno sa ostalim specijalcima, obavljali poslove razminiranja ratom zahvaćenih područja, od Vukovara i Dubrovnika, a sudjelovali su i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja. Tijekom rata, jedinica je izgubila pet pripadnik, 15 ih je bilo ranjeno, a jedan pripadnik je poginuo prilikom razminiranja.