Novosti

09/09/2011

Položen vijenac povodom 9. rujna, 67. obljetnice pogibije pulskih antifašista

Gradonačelnik Pule Boris Miletić sa suradnicima danas je u nazočnosti članova Udruge antifašističih boraca i antifašista Grada Pule, predsjednika Saveza udruga antifašističkih boraca i antifašista Istarske županije, Tomislava Ravnića te predstavnika županijskih službi i policije položio vijenac na spomen ploču na Giardinima povodom obilježavanja 9. rujna, 67. obljetnice pogibije pulskih antifašista Cicognani Giuliana, Zachtila Giuseppea i Zuppini Carla.

U prigodnom govoru, tajnik Udruge antišašističkih boraca i antifašista Pule Zdravko Macura podsjetio je što se dogodilo tog tragičnog dana. Naime, na dan nakon kapitulacije Italije u Puli je bilo 40.000 vojnika, 67 aviona, 250 kamiona i ostalog naoružanja. U takvom okruženju, Odbor antifašističkih rukovodioca Pule odlučio se za protestni miting koji se 9. rujna trebao održati u 14 sati. Tog dana, okupljenu masu naroda sa tržnice su u više navrata rastjerali vojnici bataljona "San Marco" karbinjeri, policajci i podoficiri Škole talijanske mornarice. U otvorenoj vatri poginuli su Giuseppe Zahtila koji je 1938. godine od Specijalnog tribunala kao član KPI osuđen na 14 godina zatvora. Među žrtvama uz desetke ranjenih bili su Carlo Zuppini i mornar Giuliano Cicognani. Demonstranti su pored ostalog namjeravali osvojiti njemačku grupu u "Uljaniku" i osloboditi grad.

"Polaganjem vijenca danas se prisjećamo s poštovanjem palih drugova Hrvata i Talijana koji su pronosili ideju antifašizma i borili se za ideale slobode, pravde i humanosti" rekao je na kraju komemoracije Zdravko Macura.