Novosti

13/09/2011

Puhački orkestar grada Pule sudjelovao na 5. međunarodnom festivalu puhačkih orkestara u Mariboru

Puhački orkestar grada Pule uspješno je predstavljao grad Pulu na 5. međunarodnom festivalu puhačkih orkestara koji se održao 10. i 11. rujna u Mariboru. Pihalni orkester KUD Pošta Maribor Slovenija, koji slavi svoju 80. obljetnicu, protekloga vikenda bio je domaćin i organizator 5. međunarodnog festivala puhačkih orkestara. Od 9. do 11. rujna 2011. na Festivalu su sudjelovali orkestri iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije te pulski orkestar kao jedini predstavnik Hrvatske kojeg je u Maribor pozvao glavni organizator, dirigent PO Pošta Maribor Ervin Hartman.
Puhački orkestar grada Pule nastupao je u subotu, na međunarodnoj koncertnoj večeri na pozornici u središtu grada na prekrasnom Trgu Leona Štuklja. Nastupilo je 6 orkestara, a Puljani su izveli Bokaletu Nella Milottija, Splitski akvarel Ive Tijardovića, Le belle Polesane Franza Lehara u aranžmanu Branka Okmace i Cartoon Concert Branka Radića, pod ravnanjem Ante Dobronića i Branka Okmace. U nedjelju je Puhački orkestar Grada Pule nastupao u povorci orkestara mariborskim ulicama sa završnim zajedničkim nastupom svih 400 glazbenika koji su s dirigentom Hartmanom izveli festivalske fanfare i još četiri koračnice. Zatim su održani pojedinačni koncertni nastupi svakog orkestra na različitim lokacijama u središtu Maribora, Puljani na Grajskom trgu.
Inače, Puhački orkestar grada Pule djeluje 18 godina i ove je godine postao punoljetan. Orkestar je simfonijskog tipa, čine ga glazbenici svih generacija, a desetak članova vrsni su solisti. Bilježi velik broj protokolarnih nastupa, promenadnih i svečanih koncerata od kojih se izdvajaju oni na međunarodnim festivalima, koncerti u pulskom INK, ljetni Na ulicama i trgovimate na Filmskom festivalu. Redovito sudjeluje na Susretima puhačkih orkestara Istre i surađuje s drugim orkestrima. Za nastupe orkestar pripremaju dva dirigenta - Ante Dobronić i Branko Okmaca. Od svog osnutka 1993. do danas Puhački orkestar grada Pule osvojio je brojna priznanja i zlatne plakete s državnih natjecanja te je jedan od najboljih u Hrvatskoj.