Novosti

15/09/2011

Nova Riva je želja svih Puležana - tražimo konsenzus, a ne politikanstvo

Sukladno istupima vijećnika Nezavisne liste Plinia Cuccurina, Bruna Nefata vezanim uz projekte uređenja Rive donosimo sljedeće reagiranje:

Ladonja je i do sada bila protiv realizacije većine projekata u gradu Puli pa smo tako svjedočili njihovom protivljenju izgradnji Osnovne škole Veli vrh, gradskog stadiona Aldo Drozina, a bili su i protiv izgradnje odlagališta otpada Kaštijun te protiv izgradnje nove Opće bolnice u Puli. Stoga ne čudi njihovo protivljenje izgradnji pulske Rive.

Od samog početka pripreme projekta uređenja Rive nastojali smo maksimalno se otvoriti građanima, poslovnim subjektima i svim zainteresiranim stranama, zbog čega smo ih i pozvali da svojim željama, sugestijama i primjedbama doprinesu zajedničkom stvaranju nove Rive. Pored aktivnog sudjelovanja građana, osobito nam je drago što je oko raspisivanja natječaja za ovako važan projekt bio postignut konsenzus svih političkih stranaka koje djeluju u Gradskom vijeću Grada Pule. Držimo da Riva mora nadići političke opcije i mandat jedne vlasti, u pitanju je trajna vizura i funkcija grada. Upravo nas zato i čudi istup gospodina Nefata koji je osobno sudjelovao u konzultacijama oko raspisivanja natječaja.

Kao što smo više puta naglašavali, javni natječaj još je uvijek u tijeku pa do njegovog okončanja ne možemo ništa komentirati. Stoga u ovom trenutku nije moguće pokrenuti izmjene i dopune prostornih planova, no Grad Pula će tomu pristupiti čim se za to stvore preduvjeti. Jednaka je situacija i s radnim timom koji će biti zadužen za realizaciju projekta. Gradonačelnik Miletić je u intervjuu koji spominje gospodin Nefat konstatirao da je svako spekuliranje oko datuma realizacije u ovoj fazi neodgovorno jer predstoji još niz međuovisnih koraka koje je potrebno poduzeti. Upravo zato se ne upuštamo čak ni u predviđanje rokova za pojedine korake, pa bilo kakve brojke i rokovi s kojima se barata mogu biti samo rezultat nečije pogrešne interpretacije rečenog ili pak vađenja izjava iz konteksta. Naš prioritet je projektu pristupiti temeljito, stručno i transparentno, uvažavajući mišljenja i sugestije svih uključenih.

Financije će svakako biti jedan od ključnih aspekata ovog projekta, a Grad Pula je kod kandidiranja za dobivanje sredstava iz fondova EU već ostvario značajne uspjehe; primjerice, za projekt Kaštijuna smo dobili 18,9 milijuna eura nepovratnih sredstava, što ga čini jednim od najvećih projekata koje EU sufinancira u Hrvatskoj. Nema razloga da se isti princip rada, a vjerujemo i rezultat ne ponovi i u slučaju pulske Rive.

Kako je riječ o iznimno zahtjevnom i kompleksnom projektu s dugom realizacijom nadamo se da će pulska Riva ostati iznad jeftinog politikanstva, jer u konačnici, sve to ide na štetu građana. Naravno, i u daljnjim fazama provedbe projekta ćemo slušati mišljenje građana pa ih i ovim putem pozivamo da nas nastave pratiti i sudjelovati.