Novosti

16/09/2011

Intenziviraju se radovi u svrhu rješenja problema plavljenja u Puli

Gradonačelnik Pule Boris Miletić zajedno s pomoćnicom pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Martinom Šajina i direktorom pulske Herculanee Igorom Starim obišao je danas naselje Kapeleri u kojemu su u tijeku završni radovi na rekonstrukciji i sanaciji oborinske odvodnje. Do sad je oborinska odvodnja predstavljala velik problem za stanovnike tog naselja. Na navedenoj lokaciji izgrađena je prometnica u dužini od 175 metara s pripadajućom oborinskom odvodnjom od 230 metara i javnom rasvjetom u potezu od 250 metara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1.1 milijun kuna s PDV-om. Šajina je istaknula kako je zahvat složen te bi trebao u cijelosti riješiti dosadašnji problem plavljenja. Nadalje, asfaltirati će se i dio Jeromeline ulice te će se spojiti s dosadašnjim asfaltnim pokrovom.

Direktor Herculanee dodao je da su tijekom ljeta obavljeni radove na čišćenju kanala Pragrande gdje je očišćeno 1,5 kilometara kanala od zaobilaznice do parkirališta kod Croatia osiguranja. Također je očišćeno 3.500 slivnika kako bi se poboljšala efikasnost odvodnje u tom dijelu grada.

Miletić je istaknuo kako klimatske promjene utječu na količinu oborina u gradu, stoga su poduzete kratkoročne i dugoročne mjere kako bi se problem riješio. Tako će rješavanje fekalne i oborinske kanalizacije u značajnoj mjeri omogućiti bolju protočnost vode i u konačnici značiti zadovoljstvo naših sugrađana.



Radovi na sanaciji oborinske odvodnje u Puli se intenziviraju, pa je tako na Velom Vrhu, točnije u Creskoj ulici, proteklog tjedna započela njezina rekonstrukcija, koja obuhvaća i izgradnju oborinske odvodnje. Uz to rekonstruirat će se vodovodna i plinovodna mreža, a nakon toga i sama prometnica, na način da će u istoj biti izgrađeni nogostup, te javna rasvjeta, koja je od osobite važnosti zbog blizine OŠ Veli Vrh i sigurnosti učenika u prometu. Ukupna vrijednost investicije iznosi 1,65 milijuna kuna. Navedeni projekti preduvjet su za rješavanje dijela problema oborinske odvodnje na ovom području grada. Potpuno uklanjanje opasnosti plavljenja bit će realizirano tek izgradnjom oborinskog kolektora na Vodnjanskoj cesti, koji se planira realizirati u sklopu cjelovite rekonstrukcije Vodnjanske ceste. Za ovaj su projekt, koji je u nadležnosti Hrvatskih cesta, dozvole već ishodovane, a u tijeku je rješavanje imovinsko pravnih odnosa.

Na području Šuride, u istoimenoj ulici, ovog su tjedna započeli radovi izgradnje oborinske odvodnje u dužini od 280 metara. Izvođač radova je tvrtka "Vladimir Gortan" iz Pazina, a vrijednost investicije iznosi 540 tisuća kuna s uključenim PDV-om.

U tijeku su i radovi na sustavu odvodnje atmosferskih voda i to na području Vidikovac - Rizzijeva ulica - kanal Dolinka - more. Vrijednost ovih radova iznosi 440 tisuća kuna.

U naselju Gregovica nedavno su započeli radovi na izgradnji treće faze Ulice Istarskog razvoda. Riječ je o investiciji vrijednoj 760 tisuća kuna s uključenim PDV-om u sklopu koje će se izgraditi prometnica u dužini od 161 metra s pripadajućom oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom.