Novosti

16/09/2011

Upisi u radionice Centra za tehničke aktivnosti "Veruda"

Počeli su  upisi u radionice Centra za tehničke aktivnosti "Veruda" za školsku godinu 2011./2012. za učenike od 1. - 8. razreda osnovnih škola  iz robotike, brodomodelarstva, maketarstva "Diorama" i automodelarstva.
Sve radionice su besplatne, a održavati će se Centru za tehničke aktivnosti "Veruda" Pula, Trg Kralja Tomislava 13,  jednom tjedno po 2 školska sata u popodnevnom terminu. Radionice započinju u 10 mjesecu, a svi zainteresirani za upis mogu se javiti na  tel. 052/ 223-171 .
Novina ove školske godine jest mogućnost upisa u radionicu za izradu drvenih kućica za ptice. Ovom radionicom žele se potaknuti djeca i mladež da u svoje slobodno vrijeme pomognu u održavanju stabilnosti zaštićenih vrsta ptica gnjezdarica u urbanom dijelu Pule, a to su žutarica, češljugar, zelendur i zeba. Izradom i postavljanjem jednostavnih drvenih kućica i hranilišta pomoći će se opstanku i gnježdenju zaštićenih ptičjih vrsta jer je za ove vrste ptica počeo biti problem pronalazak prostora za gnježđenje, budući se obično gnijezde u dupljama starih stabala koja se često odstranjuju u parkovima grada Pule zbog estetike ili u rupama između kamenja na zidovima kuća kojih je sve manje zbog upotrebe novih građevinskih materijala.
Cilj je ove radionice:
- poticati i razvijati ekološku svijest kod djece i mladeži,
- popularizirati i educirati o zaštiti ptičjih vrsta i zaštiti prirode,
- izradom kućica pomoći u stvaranju uvjeta za bioraznolikost i održavanje stabilnosti zaštićenih vrsta ptica po pulskim parkovima, okućnicama i zelenim površinama oko škola i vrtića,
- razvijati tehničke vještine i poticati kreativnost, inovativnost i ideje kod djece i mladeži.
Radionica također  započinje u 10. mjesecu, a trajat će do kraja godine. U dogovoru sa stručnim djelatnicima JU Natura Histrica predviđena su kratka edukativna predavanja iz područja ekologije i zaštite ugroženih ptičjih vrsta za polaznike radionice.
Po završetku, odnosno kada kućice budu izrađene, u suradnji sa školama  i vrtićima, zajedno s polaznicima i ostalom djecom kućice će se postaviti po parkovima i zelenim površinama škola i vrtića, u zaštićenoj Šijanskoj šumi i parkovima na području grada Pule.
Radionica je besplatna, namjenjena je učenicima od 5. do 8. razreda svih osnovnih škola, a održavat će se jednom tjedno po 2 školska sata u popodnevnom terminu.