Novosti

16/09/2011

Poziv na obilježavanje EE Info dana

Nastavno na provođenje projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH (SGE), u koji se Grad Pula uključio krajem 2009. godine, Ured za gospodarenje energijom Grada Pule u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) organizira Info dan o energetskoj efikasnosti (EE info dan).

EE Info dan bit će održan u subotu, 17. rujna 2011. godine od 9:00 do 13:00 sati na trgu Portarata u Puli, a službeno će ga u 10:00 sati otvoriti gradonačelnik Pule Boris Miletić, uz pozdravne govore predstavnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Anite Klanac, koordinatorice SGE projekta za Istru, UNDP Hrvatska.

EE info dan namijenjen je edukaciji i informiranju građana o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske efikasnosti, a uključuje izložbu EE proizvoda vodećih proizvođača (Bosch, Buderus, Centrometal, EE demo mobil Grada Osijeka, Vaillant, Viessmann), informativne materijale te demonstracijska vozila pomoću kojeg se određeni proizvodi mogu staviti i u funkciju. Također, građanima će na raspolaganju biti i energetski savjetnici SGE projekta kako bi ih besplatno savjetovali o konkretnim mjerama koje je moguće primijeniti u domu, uredu odnosno građevinskom objektu kako bi trošili manje energije, uštedjeli novac te proizveli manje emisije CO2 u atmosferu.

Nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj.

SGE je usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na lokalnoj i regionalnoj razini. Navedeno doprinosi smanjenju troškova za energente uslijed racionalnije potrošnje energenata, uz istovremeno smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu, a potiče se i razvoj novih djelatnosti i lokalnog poduzetništva.