Novosti

17/09/2011

U Puli obilježen Info dan o energetskoj efikasnosti

U organizaciji Ureda za gospodarenje energijom Grada Pule, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a u sklopu Međunarodnog Tjedna kretanja, na trgu Portarata otvoren je danas Info dan o energetskoj efikasnosti. Info dan organiziran je kako bi se edukaciralo i informiralo građane o dostupnim proizvodima i sustavima za povećanje energetske efikasnosti, a uključio je izložbu eneregtski efikasnih proizvoda vodećih svjetskih proizvođača poput Boscha, Buderusa, Centrometala, demo mobila Grada Osijeka, Vaillanta, i Viessmanna, informativne materijale te demonstracijskih vozila.

Info dan službeno je otvorio gradonačelnik Pule Boris Miletić koji je naglasio kako se Pula u projekt Sustavnog gospodarenja energijom u gradovima i županijama (SGE) uključio krajem 2009. godine. Ovaj je projekt usmjeren na zgrade u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, a glavni su mu ciljevi primjena modela kontinuiranog i sustavnog gospodarenja energijom, strateškog planiranja energetike i održivog upravljanja energetskim resursima na čemu Pula i Istra intenzivno rade.

Okupljene su zatim pozdravili Zoran Bogunović kao koordinator marketinga i komunikacija projekta Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj te Anita Klanac koordinatorica SGE projekta za Istru, koji su istaknuli dobru suradnju s gradom i županijom te zaželji da se uspješna suradnja nastavi i u budućnosti.

Građanima su danas na raspolaganju bili i energetski savjetnici SGE projekta koji su ih besplatno savjetovali o konkretnim mjerama koje je moguće primijeniti u domu, uredu odnosno građevinskom objektu kako bi trošili manje energije, uštedjeli novac te proizveli manje emisije CO2 u atmosferu.

Inače, nacionalni projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP Hrvatska) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu zajedničkih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj.