Novosti

20/09/2011

Za urbanističko rješenje uređenja pulske Rive odabran rad Studija BF

Gradonačelnik Boris Miletić danas je na Carinskom gatu u Puli predstavio nagrađeno idejno urbanističko rješenje uređenja gradske rive Studija BF. Ocjenjivački sud prvu nagradu i iznos od 125 tisuća kuna dodijelio navedenom studiju iz Zagreba. Drugonagrađeni je rad Studija 3LHD kojemu je pripalo 75 tisuća, a treće mjesto i nagrada od 50 tisuća kuna pripala je birou De Architekten Cie.

Idejno urbanističko rješenje gradske rive će poslužiti kao valjana stručna podloga za izradu Urbanističkog plana uređenja. Podsjetimo, na javni natječaj, koji je Grad raspisao u suradnji s Društvom arhitekata Istre - Società¡ architetti dell`Istria (DAI-SAI) 28. siječnja 2011. godine, ukupno je pristiglo 13 radova uglednih arhitektonskih ureda.

Prvi čovjek grada Pule izrazio je zadovoljstvo natječajem provedenim bez ikakvih nepravilnosti te je zahvalio svim sudionicima natječaja na interesu i njihovim kvalitetnim rješenjima.

Gradonačelnik je naglasio kako je projekt uređenja rive jedan od ključnih projekta za budući razvoj grada te istaknuo kako je za njegovu realizaciju postignut konsenzus sa svim političkim strankama u Gradskom vijeću Pule. Uređenje rive promijeniti će vizuru grada, a projekt kao takav nadilazi četverogodišnji mandat gradske uprave, kazao je Miletić koji je istaknuo i da je Lučka uprava već počela s uređenjem pojedinih segmenata rive kod Carinskog gata.

Poziv na Natječaj, objavljen je u Elektroničkom oglasniku javne nabave Narodnih novina 28. siječnja 2011. godine i Glasu Istre od istoga dana. Ovlašteni predstavnici javnog Naručitelja su, u skladu sa pozivom za natječaj, 30.svibnja 2011. godine u 15,30 sati otvorili su prispjele radove, njih trinaest, koji su dostavljeni anonimno. Tom su prilikom radovima dodijeljene posebne pokrivne brojčane oznake od 001 do 013, budući da je cijeli postupak do odluke Ocjenjivačkog suda o dodijeli nagrada, morao biti anoniman. O otvaranju radova i dodijeli posebnih brojčanih oznaka, ovlašteni predstavnici Naručitelja sačinili su Zapisnik, primjerak kojeg je predan Tehničkoj komisiji koja je ovlaštena za kontrolu i ocjenu usklađenosti radova s Programom natječaja. Tehnička komisija je o izvršenoj kontroli prispjelih radova, također sačinila /izvješće te isto, uz obrazloženje svakog pojedinačnog rada, dostavila Ocjenjivačkom sudu u sastavu: dipl.ing.arh Tihomir Jukić, dipl.ing.arh, Janez Koželj, dipl.oecc Boris Miletić, dr.sc.Valter Boljunčić, dipl.ing.arh Davor Matticchio, dipl.ing.arh Franc Branko Ancelj te dipl.ing.arh Damir Hrvatin.

Projektni tim prvonagrađenog Studija BF d.o.o. činili su Zoran Boševski, Boris Fiolić, Marko Vitković, Ana Mikelić, Janko Velnić te suradnici Tihana Hrastar i Marko Krolo uz konzultante Branimira Hrgovana i Velimira Tolića. Uz nagrađene radove, odabrani su i radovi kojima su zbog posebnog doprinosa, kreativnosti pristupa i inovativnosti ideja dodijeljena pismena priznanja, a to su radovi splitskog Njirić+arhitekti d.o.o., zadarskog arhitekta Nikole Bašića -Marinaprojekt d.o.o. te pulskih autora iz Zadruge Praksa.

Izložba svih natječajnih radova bit će održana dana 29. rujna 2011. godine u 18,00 sati u Galeriji Vincent iz Kastva, INK - Gradsko kazalište Pula, Laginjina 5.