Novosti

26/09/2011

Odlična reakcija građana na kontejnere za selekcionirani otpad

Kontejneri za odlaganje odjeće, obuće i igračaka postavljeni su u Puli tijekom ljetnih mjeseci. Budući da je reakcija građana na novopostavljene kontejnere bolja no što je očekivano, pokazala se potreba, ne samo za većim brojem kontejnera, već i za češće pražnjenje istih. Trenutno na području grada ima 14 kontejnera, a uskoro će ih biti 20 te će se prvotno planirana pražnjenja svaka dva tjedna morati svakako intenzivirati.
Kontejneri za odlaganje odjeće, obuće i igračaka u gradu su postavljeni besplatno, prazni ih tvrtka Iwona d.o.o., a njihovim je postavljanjem znatno smanjen odvoz tekstilnog materijala na odlagalište u Kaštijunu.
U kontejnere se mogu odložiti stara odjeća i obuća te upotrebljive igračke. Prikupljeno se prosljeđuje udrugama koje pomažu socijalno ugroženim obiteljima ili obiteljima s teško bolesnom djecom.

Planom razmještaja kontejnera nastojala se obuhvatiti što veća površina grada, kao i postavljanje u zone s većim brojem stanovnika. Do sada je prikupljeno oko pet tona tekstila. Zbog unapređenja i intenziviranja sustava selektivnog prikupljanja otpada i dalje će se pratiti učestalost punjenja, prikupljenih količina i potreba za postavljanjem dodatnih kontejnera.
Prema planu gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, u skladu s kojim je i Plan gospodarenja otpadom grada Pule, do kraja 2015. godine potrebno je postići selektivno odlaganje otpada od 23 posto.S obzirom na to da je tekstil u ukupnom otpadu zastupljen između dva i četiri posto, njegovim selektivnim odlaganjem, uz ostali selektivno odložen otpad, Pula se približava tim planovima.
Nakon sortiranja neupotrebljivo se reciklira, a zasad su to koža i pamuk. Iz pletene i tkane vune te sličnih materijala izvlače se vlakna za ponovnu upotrebu u tekstilnoj industriji. U kontejnere se mogu odložiti pelene, igračke i bilježnice, odnosno sve što ljudi nemaju gdje skladištiti, a nekom je od velike pomoći.

Kontejneri u koje se može odlagati odjeća, obuća i plišane igračke nalaze se na sljedećim lokacijama:
Veli vrh - Paduljski put
Šijana - Koparska ulica - ispred robne kuće
Kaštanjer - Santorijeva ulica - kod Talijanske škole
Gregovica - Mutilska ulica - preko puta trgovine autodijelova
Monte Zaro - Vitezićeva ulica - kod marketa i Rovinjska ulica - uz ogradu školskog igrališta
Veruda - Banovčeva ulica - kod knjižnice i Krležina ulica - uz parkiralište kraj nebodera
Vidikovac - Voltićeva ulica - na ulazu u parkiralište
Centar - Istarska ulica - kod Parka Petra Krešimira IV
Monvidal -  Monvidalska ulica kod tvrđave
Gregovica  - Kolhiđanska - na vrhu ulice, u zavoju kraj šumice
Stoja - Jeretova ulica - kod pošte
Valdebek - križanje ulice Monte Magno i Mihovilovićeve ulice