Novosti

27/09/2011

U Puli obilježen Svjetski dan turizma

U novoobnovljenom muzejsko-galerijskom prostoru crkve Svetih srdaca u Puli, danas je obilježen Svjetski dan turizma koji je ove godine organiziran na temu "Tourism - Linking Cultures", odnosno "Turizam spaja kulture".

Direktorica TZ Pule Sanja Cinkopan Korotaj kazala je kako turizam nije samo ekonomska i komercijalna aktivnost već i jedan od glavnih instrumenata za ljudsku interakciju. Direktorica je također istaknula kako je turizam na Istru i Pulu ostavio snažan utjecaj, ne samo u gospodarskom smislu već i u pristupačnosti i otvorenosti ljudi. Na novim tržištima kroz promotivne aktivnosti Turističke zajednice, Istru sve više prepoznaju kao destinaciju vrijednu posjete. Tako smo ovih dana svjedoci kako Istru i njene gradove hvale brojni ugledni časopisi - od gastronomske kulture do spomeničke i kulturne baštine, kazala je Cinkopan Korotaj, a pohvalila je sve turističke djelatnike naglasivši kako uspješnost sezone dokazuje i podatak da je Pulu do danas posjetilo preko 220 tisuća gostiju koji su ostvarili 1.215.000 noćenja, odnosno 10% više nego prethodne godine.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Darko Komšo podsjetio je kako je nekadašnja Crkva Srca Isusova i Marije podignuta 1908., zatvorena nakon Drugog svjetskog rata, a potom ustupljena Areheološkom muzeju Istre. Obnova objekta započela je 1994. godine, a u novom ruhu je zasjala sredinom srpnja ove godine. Trenutno se u njoj nalazi funkcionalni multimedijalni prostor za višestruke namjene, prilagođena je osobama s invaliditetom, a ubrzo će uslijediti brendiranje i stvaranje vizualnog identiteta.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić, ujedno i predsjednik Turističke zajednice grada Pule, pohvalio je odličnu suradnju svih gradskih institucija i ljudi koji su svojim radom doprinijeli da Pula živi ljeto punim plućima. Spomenuo je brojne manifestacije koje su se održale na prostoru grada, a neke od njih, poput Fimlskog festivala bilježile su rekordnu posjećenost. Miletić je svima čestitao Svjetski dan turizma uz želju da iduća sezona bude još uspješnija.