Novosti

29/09/2011

Predstavljen program obilježavanja Dana spomena Grada Pule

Na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u prostorijama gradske palače, predstavljen je bogat program obilježavanja 2. listopada - Dana spomena Grada Pule. Uz gradonačelnika Pule Borisa Miletića, pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erika Lukšića i pomoćnika pročelnika Vinka Kneza, predstavljanju programa nazočili su i predstavnici Udruge antifašističkih boraca Grada Pule Zdravko Macura i Jakov Rojnić te ravnateljica OŠ Veli vrh Karmen Kranjec i profesor Igor Jovanović.

Prema riječima tajnika Udruge Zdravka Macure program obilježavanja Dana spomena Grada Pule započet će u subotu 1. listopada u 09.30 satom povijesti u školi Veli vrh gdje će učenici prezentirati prikupljeno znanje o stradavanju Istrana u anatifašističkom otporu, u antifašističkoj NOB-i u koncentracijskim logorima Fašističke Italije i nacističke Njemačke prije i tijekom II. Svjetskog rata. U sportskom dijelu programa, koji slijedi, predviđeno je pješačenje članova Kluba 50+ te druženje u prostorijama Mjesnog odbora Veli Vrh. U nedjelju, 2. listopada u Šijanskoj šumi predviđeno je natjecanje u krosu s početkom u 09.30, na kojemu će nastupiti 450 članova školskih sportskih društva Pule. U 11.00 sati predviđen je početak prigodne svečanosti na livadi kod spomenika palim borcima, a nakon pozdravnih govora i polaganja vijenaca u kulturno-glazbenom programu nastupa pjevački zbor pulske Gimnazije, Puhački orkestar Grada, KUD Uljanik te mladi recitatori. Nakon toga predviđen je i domjenak uz dijeljenje porcija graha uz čašu dobrog vina.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić podsjetio je kako je Dan spomena Grada Pule posvećen sjećanju na pulske heroje koji su pogubljeni 2. listopada na Velom Vrhu, a u Statut Grada taj je dan uveden upravo na inicijativu Udruge antifašističkih boraca Grada Pule i Udruge antifašističkih boraca Hrvatske. Istaknuo je i kako antifašizam u Puli i Istri ne postoji samo deklarativno, već se antifašizam intenzivno živi, a pohvalio je i edukativni karakter ovogodišnje manifestacije.