Novosti

30/09/2011

Otvorena izložba radova uređenja pulske rive

U galeriji Vincent iz Kastva u Istarskom narodnom kazalištu sinoć je otvorena izložba svih radova pristiglih na natječaj za uređenje pulske rive. Izložbu, koju čini 13 radova eminentnih arhitektonskih biroa, otvorio je gradonačelnik Pule Boris Miletić izrazivši pritom zadovoljstvo što su učinjeni prvi konkretni koraci u procesu uređenja gradske rive. "Za projekt uređenja rive postignut je širi konsenzus", kazao je Miletić te naglasio kako će se ovime gradski život u Puli, kao pravom mediteranskom gradu, konačno zaživjeti i na samoj obali. Miletić je i podsjetio kako je nakon izbora prvoodabranog rada osnovan radni tim zadužen za provedbu projekta uređenja rive, čija će zadaća biti definiranje etapa realizacije ovog projekta. Boris Fiolić iz studija BF, jedan od autora nagrađenog idejnog rješenja rive, istaknuo je kako su ponudili primjereno i dostižno arhitektonsko rješenje za koje smatraju da će doista valorizirati činjenicu da je Pula grad na moru .

Više o nagrađenom idejnom rješenju studija BF moglo se doznati na okruglom stolu koji je održan nakon otvaranja izložbe radova, a na kojemu su sudjelovali članovi ocjenjivačkog suda te predstavnici BF studija. Predsjednik ocjenjivačkog suda na natječaju, profesor Tihomir Jukić, javnost je upoznao s temeljnim ciljevima i značajkama same ideje uređenja buduće Rive. Prema njegovim riječima, ocjenjivački sud svaki je od 13 pristiglih radova pomno razmatrao, imajući u vidu temeljne pretpostavke samog projekta, a to su otvorenost prema moru i valorizacija prostora prema Valelungi. Na okruglom stolu svoja zapažanja podijelio je i dopredsjednik ocjenjivačkog suda Janez Koželj koji odaabrani rad smatra idealnim, budući da je prilagođen vremenu u kojemu živimo. Jukić je naglasio kako su pristigli radovi ponudili zanimljiva rješenja i različite koncepte uređenja, a govoreći o prvoodabranom radu Boris Fiolić iz BF studija naglasio je kako ponuđeno idejno rješenje nije konačno, već je izrađeno kako bi se tijekom godina moglo i mijenjati. Buduća riva, kakva god bila, mora ponuditi kontakt grada i obale, nove sadržaje i novu sliku grada, kazao je Fiolić.

Na pitanje građana oko brodogradilišta Uljanik i njegova uklapanja u rješenje, Fiolić kaže kako je Uljanik sastavni dio grada, grad živi od Uljanika i on se ne smije drukčije tretirati. Na upit o željezničkoj pruzi koja prolazi Rivom, iz BF studija odgovaraju kako je željeznica dio memorije grada, žila koja snabdijeva brodogradilište Uljanik i kao takva mora imati svoje mjesto u budućem izgledu Rive.

U kazališnom prostoru galerije Vincent iz Kastva izložba ostaje otvorena do 7. listopada, nakon čega seli u Gradsku knjižnicu i čitaonicu te potom u kino Valli.