Novosti

03/10/2011

Svečano obilježen Spomendan Grada Pule

Polaganjem vijenaca i prigodnim kulturno-umjetničkim programom, jučer je na Velom Vrhu svečano obilježen Spomendan Grada Pule koji se svake godine, na inicijativu Udruge antifašističkih braca Pule i Hrvatske, obilježava u spomen na žrtvu 21 borca i domoljuba koje su fašisti ubili prije 67 godina. Obilježavanje Spomendana Grada Pule započelo je još u jutranjim satima u Šijanskoj šumi gdje je održano natjecanje u krosu na kojemu je nastupilo 450 članova školskih sportskih društva Pule.

Na jučerašnjoj svečanosti gradonačelnik Pule Boris Miletić istaknuo je kako antifašizam u Puli ne postoji samo deklarativno ispisano kao mrtvo slovo na papiru već da Pula zaista živi svoj antifašizam kojim se ponosi. Povijest se mora prenijeti na nova pokoljenja kako bi sačuvala tekovine antifašizma na čijim su temeljima sazdane moderna Hrvatska i Europa, kazao je Miletić.

Predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Livio Blašković istaknuo je kako je Pula u Drugom svjetskom ratu dala 28 754 boraca od kojih je živote izgubilo više od njih 17 000 te je naveo da bez ustanka protiv okupatora i druga Tita, okupirani dijelovi ne bi bili nikada pripojeni matici Hrvatskoj.

U kulturnom dijelu programa nastupili su Puhački orkestar Grad Pule, pjevački zbor Gymnasium pulske Gimnazije pod vodstvom prof. Elde Duras, recitatorice te KUD Uljanik. Na kraju, uslijedila je i tradicionalna podjela vojničkog graha uz čašu dobrog vina.