Novosti

06/10/2011

Najavljen projekt izgradnje još jednog dječjeg vrtića u Puli

U dječjem vrtiću Zvjezdice u Šijani danas je održana konferencija za novinare na kojoj je gradonačelnik Pule Boris Miletić u pratnji pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Erika Lukšića, pomoćnice Elene Puh Belci te ravnateljice Dječjih vrtića Pula Marize Kovačević, predstavio plan izgradnje novog objekta vrtića.

Miletić je kazao kako Grad planira izgradnju modernog objekta za pet grupa, odnosno, za ukupno 120 djece. Nakon izgradnje dječjeg vrtića na Velom Vrhu koji je s radom započeo u rujnu 2010. godine, ovo je drugi vrtić koji će se graditi u Puli u posljednjih nekoliko godina, istaknuo je Miletić. Financiranje navedenog projekta planirano je putem kreditnog zaduženja Javne ustanove Dječji vrtići Pula o čemu će se odluka donijeti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća Pule koja će se održati u utorak, 11. listopada.

Prema riječima Marize Kovačević, troškovnik je izrađen po projektantskim cijenama, a morao se napraviti zbog zahtjeva za kredit. No prema procjenama, cijena izgradnje vrtića bit će sigurno barem 1,5 milijuna kuna niža od troškovnikom planiranih 17 milijuna. Točna cijena bit će poznata tek kada započne postupak javne nabave, pri čemu se očekuje znatno manji iznos od onoga u okvirnom troškovniku. "U ovo vrijeme krize i recesije posebno će se gledati svaka kuna, a građani će imati uvid u sve što ih po tom pitanju bude zanimalo", naglasila je Kovačević. Također, ugovorom sa Zagrebačkom bankom, dogovoreno je da se, ukoliko cijena bude niža od predviđenih 17 milijuna kuna, neiskorištena sredstva vrate banci bez plaćanja kamata.

Iako je u ovom projektu u pravnom smislu riječ o rekonstrukciji, pristupa se gotovo potpunom rušenju starog i izgradnji novog objekta. Na mjestu starog vrtića niknut će tako posve nov moderan objekt izgrađen u skladu s propisanim pedagoškim standardima. Ovaj, u arhitektonskom i građevinskom smislu visokokvalitetan vrtić donijet će dugoročne uštede na energentima te na samom održavanju objekta. Posebna pozornost prilikom projektiranja dana je sigurnosnom aspektu pa će tako visoka ograda opasati vrtić kako bi djeca uživala u sigurnosti i na otvorenom prostoru.

Nakon odluke Gradskog vijeća o podizanju kredita, Javna ustanova Dječji vrtići Pula moći će raspisati javni natječaj za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju i opremanje navedenog vrtića, na zadovoljstvo brojnih mališana i njihovih roditelja.

Više informacija i 3D izgled budućeg vrtića možete pogledati ovdje.