Novosti

17/10/2011

Obilježen Dan kruha - Dan zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ Monte Zaro

U Osnovnoj školi Monte Zaro 14. listopada obilježen je "Dan kruha-Dan zahvalnosti za plodove zemlje". Učenici su sa svojim roditeljima i učiteljima nekoliko dana unaprijed brižljivo sakupljali plodove zemlje i mijesili kruh kako bi svoja umijeća i raznolikost sakupljenih plodova pokazali na izložbi u Glazbenoj dvorani.  
Izložbu su posjetili svi učenici s učiteljima. Za uređenje izložbe zaslužne su vrijedne ruke učiteljica Tanje Uležić, Rosane Zupičić i Anje Banko, ali i učenika svih razreda i njihovih roditelja.  
Tog se dana na svakom nastavnom satu govorilo o plodovima zemlje, kruhu i vrijednostima zdravog života. Svatko je na svoj način obilježio ovaj dan. Škola je bila prepuna veselih pekara i pekarica iz 2.b razreda koji su s pekarskim kapama na glavi i pregačama u razredu mijesili kruh. Mirisala je cijela škola od vrijednih pekarskih proizvoda. Učenik Matej Orkić iz 7.a razreda ispekao je kolače za cijeli svoj razred, a Benedikt T.Rossmanith svojim je učenicima darovao prekrasnu pogaču sa imenom razreda koju je ispekao zajedno s majkom. Dječaci su se pokazali vrlo vještima ove godine.
Kao i svake godine, već tradicionalno se za Dane kruha sadi maslina u školskom vrtu. Prije svečane sadnje i blagoslova nove sadnice masline, moralo se provjeriti kako napreduju već zasađene masline. Na veliko iznenađenje, nakon 6 godina maslina je konačno urodila plodom! Maslina koju je prošle godine donirao gosp. Marijan Kancijanić urodila je s prvih 13 plodova. Obrali su je učenici Christian G.Michelitsch i Radoslav Tranfić uz asistenciju držanja teglice psihologinje Lucije Modrušan. Te će plodove psihologinja ukiseliti pa će se sljedeće godine izložiti na obilježavanju Dana kruha. Novi župnik Maksimilijan Buždon blagoslovio je, također doniranu, novu maslinu i zajedno se s učenicima pomolio za uspješan rast i urod. Jake ruke učenika Mladena Primorca, Marka Beljana i Kristijana Kneževića iz VI.b, kao i učenice Amber Brakus iz VI.a razreda lopatom su prostrle zemlju oko korijenja masline.
Najsvečaniji dio dana uslijedio je u Glazbenoj dvorani. Vrijedni učenici 2.b, 3.a, 4.a, 5.b i 8.b sa svojim mentorima kao i solisti, zbor i orkestar KUD-a Val izveli su program posvećen jeseni i plodovima zemlje koji je sve prisutne ostavio bez daha. Nakon programa, ravnateljica Branka Sironić zahvalila se svim prisutnima i onima koji su pridonijeli ovako svečanom obilježavanju Dana kruha, a posebno gosp. Marijanu Kancijaniću koji je i ove godine donirao sadnicu masline uz želju da urod sljedeće godine bude još bogatiji pa da škola proizvede i svoje maslinovo ulje.